View Single Post
Eski 11-08-2010, 22:19   #69
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pembegül Mesajı Göster
Gdo 'lu ürünler tozlaşma ile zaman içinde diğerlerinide verimsizleştiriyormuş bilginize .Yani civarda Gdo 'lu tohumdan üretim yapılıyorsa elimizde yerli ve gdo suz tohum kalmayacak bunu önlemek için her çifçinin yerli tohum kullanması gerekiyor ancak bazı paragöz kimseler buna ne kadar yanaşır bilinmez sadece para için geleceğimiz ellerimizin arasından kayıp gidiyor çok yazık .
Bu bilgi tam olarak doğru değil. Domatesde kendine döllenme esastır yani dışardan toz alarak kısırlaşacak en son bitkilerden bir tanesi. Bitkilerin döllenme biyolojisini bilmeden böyle bir bilgiyi böyle bir forumda binlerce kişinin okuyacağı alanda akıl karıştırabileceği için söylemek hiç doğru değil. Soru "Gdo 'lu ürünler tozlaşma ile zaman içinde diğerlerinide verimsizleştiriyormu" şeklinde olsaydı belki diyebiliriz ama yanlış.


GDO ile kısırlaşma olayı mekanizması şöyledir:

Elinize alarak ektiğiniz tohum ya hasat edildiğinde tohum vermeyecek özelliktedir veya tohum verse bile o tohumlar çimlenmeyecek alel bir gene sahiptir. Bunun amacıda tohum aldığınız yere devamlı bağlılığınızın olmasıdır aksi takdirde tohum alabiliyorsanız ve o tohum çimleniyorsa sorun yok. Ancak yabancı döllenen bitkilerde çimlenmeme geni ya da gdo lu bir gen tozlaşma ile bulaşabilir. O nedenle soya, ayçiçeği ve mısır gibi yabancı döllenen bitkilerde GDO tartışmaları daha ciddidir. Domates gibi kendine döllenen bitkilerde GDO şüphesi olan tohumu almazsınız olur biter. Piyasada şu hastalığa veya bu zararlıya toleranslıdır şeklindeki beyanla satılan tohumlarda GDO ihtimali yüksektir.

Kısaca şüpheleniyorsanız Amerika ve İsrail (dolaylıda olsa) menşeli tohumlarından uzak durmanız sizi %90 oranında GDO lu tohumlardan koruyacaktır.


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 12-08-2010 saat 00:15
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Başa Dön