Konu: Hoya Bella
View Single Post
Eski 11-08-2010, 15:02   #3
Hydrosuccess
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-06-2010
Sayın Yeşillim,bitkinizi ve gelişimini çok güzel anlatmışsınız.Hoya bella bizim forumda tartıştığımız türlerden farklı özelliklere sahip.Çoğu hoya gibi Güneydoğu Asya'nın adalarında değil anakarada Hindistan ve Burma'da dağlardaki ormanlarda yaşıyor.Sanırım bitkinizi Kütahya'da yetiştiriyorsunuz.Rakım yaklaşık 1000 metre ve iklim nispeten karasal.Bu özellikler türün doğasına uygunluk gösteriyor.Bella güneşten ve çok aydınlıktan hoşlanmayan serini seven bir tür.Ancak bunun ötesinde başarı tamamen size ait diye düşünüyorum.Küçük bir çeliğin üzerindeki tomurcuğu açması karşılaşılan bir durum.Ancak 4 ayda yeni tomurcuk oluşturup çiçek açması büyük başarı.Tebrik ediyorum. Bitkiniz çok sağlıklı.Bunda sanırım oluşturduğunuz geçirgen toprak karışımı sulama rejiminiz ve karışıma eklediğiniz doğal gübrenin bir denge oluşturması belirleyici olmuş.Toprakta hoya yetiştirmede ben sizden eski değilim ancak genel tecrübelerime göre kışa kadar aynı şekilde devam edebilirsiniz.Hoyalar aynı anda hem çiçek hem de yaprak çıkarıyorlar.Ancak bella'da en önemli risk kök çürümesidir.Havalar soğumaya başlayınca bitki gelişimi yavaşlar ve su ihtiyacı azalır.Aynı şekilde sulamaya devam ederseniz çürüme olasılığı artar.Bence az sulama ile bir filiz veya yaprak kaybetmek kökleri çürüterek bitkiyi kaybetmekten daha tercih edilir bir durum.Hoyalar sukulent yapıları nedeniyle yetersiz sulama ile ölmezler.Bella'nın gelişimini bu başlıktan takip edeceğimizi umuyor tekrar tebrik ediyorum.Elinizde başka türler varsa ilgili konu başlıklarından yardımcı olmaya çalışırım.

Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön