View Single Post
Eski 10-08-2010, 07:35   #14
msgurkan
Ağaç Dostu

msgurkan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2007
Bu ağaç benim olsa çok daha radikal davranırdım. (Üstelik kurallara uymaya da özen gösterirdim).

Çok ağacım olduğu için acele etmezdim. Sürenin uzamasını göze alarak daha güzel bir bonsai olabilmasi için en alttaki ilk dalı budar, ikinci dalı lider yapmak için gövdenin devamını biraz jin yapmak için pay bırakarak budardım.

Bu şekilde hem gövde üzerinde konik görünüm için bir kademe yaratmış, hem de gövdenin kalınlaştırılması için yeni bir süreç başlatmış olurdum.

Büyükçe bir saksıda iyi besleyerek bir-iki yıl geliştirip tekrar budama ile belki bir kıvrım daha oluşturup, çıkacak çok sayıda dalcıkların arasından Bonsai Estetik Kurallarına uyanları seçerek sürece devam ederdim.

Keramet kurallara uyabilmekte. Eğer ağacın gövdesi veya dalları kurallara uygun değilse belki o ağaçtan bonsai yapılabilir, ama hayranlık uyandıracak bir ağaç olmayacağına eminim.

Hayranlık uyandıracak olanlar, Güzelliğin Altın kurallarına yani orantılarına uygun olanlar olacaktır.

Ağaç üzerinde uygun konumda dal yoksa illa ki kabullenip devam etmemek lazım. Derin budamalarla her tarafından dal fışkıran bir ağaçtan dal seçimi yapılabilir. Veya dal uygun konuma aşı ile yerleştirilir. Zaman önemli değil güzellik önemli.

Kurallar kimse tarafından kimseye zorla dayatılmadı. Güzelliğin kurallarına herkes boyun eğdi.

Sonra ustalaşanlar, Bonsaisan'ın dediği gibi, bu sanata kendi çizgilerini kattı.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön