View Single Post
Eski 09-08-2010, 15:59   #15
Hydrosuccess
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-06-2010
Sayın İlkin,ilginize teşekkür ederim.Daha önceki ve devam eden başarılarınızı bildiğim için bu türde de kısa sürede başarılı olacağınıza inanıyorum.Bu nedenle ''can yakıcı'' ifadesi en azından sizin için geçici olur diye düşünüyorum.Lütfen sözlerim espri sınırları içinde algılansın.
Bakım ile ilgili sorunuz aslında çok geniş kapsamlı ve ayrı bir başlık gerektiriyor.Ayrıca benim farklı bir teknik kullanmam nedeni ile toprak kültürüne ne kadar uyar emin değilim.Yine de sitede gördüğüm uygulamalar ile karşılaştırarak anlatmaya çalışayım.Öncelikle İstanbulda oturduğumu belirtmeliyim.Antalya'da ya da Erzurum'da olsam (her zaman olduğu gibi ilgili bitki türünün doğal yaşam koşullarını unutmadan) mutlaka uygulamalarda değişiklikler yapardım.
Sorularınızı tek tek irdeleyelim.
Pencereye yakınlık;Çoğunlukla hoyalar gölge çiçeği gibi algılanıyor ve tül, perde arkasında hatta odanın nispeten az ışık alan bölümlerinde bakılmaya çalışılıyor.Benim değerlendirmeme göre bu çoğu tür için yanlış.Herkesin internetten ulaşabileceği habitat fotoğraflarında hoyalar oldukça aydınlık ortamlardalar.Güney doğu Asya'nın Ekvatora yakın tropikal ormanlarında ışık şiddeti ağaçların arasında bile bizim yaz aylarında maruz kaldığımız ışıktan az değil.Ancak tek fark yaprakların arasından süzülen (ama hiç de az olmayan ) güneş ışığı.Bu durum bizde Hoya yetiştirenler tarafından algılanamadığı için bitkiler yaşıyor ama daha önce bir mesajımda vurguladığım gibi ömürlerinin çoğunu uykuda geçiriyorlar.Vejetatif büyüme ve olursa çiçeklenme bahar sonu yaz ayları ile sınırlı kalıyor.(Sabır çiçeği denilmesi ve sıkılıp vazgeçmelerin en önemli nedeni.)Oysa Hoyalar tropik bitkiler ve nerdeyse 12 ay büyüme ve aralıklı olarak çiçeklenme potansiyeline sahipler.Benim bitkilerim de bütün kış boyunca vejetatif büyümelerini sürdürdüler.Çiçeklenmeyi (İstanbul koşullarında) ne kadar sürdürebileceğimizi hep beraber göreceğiz.Benim çözümüm evin konumu ile ilgili sabahtan öğleye kadar mümkün olduğunca yaklaştırarak cam arkasından 3-4 saat doğrudan ve sonrasında akşama kadar dolaylı ama olabildiğince yüksek ışık.Bu konuda elimdeki 20 türden sadece H İmperialiste biraz sıkıntı yaşadım ve biraz arkaya aldım.
Bitkilerin yönü;Hoyalar diğer bitkiler gibi fototropik yani fotosentez yapmak için ışık yoğunluğunun olduğu yöne yöneliyorlar.Evin Hoyaların durduğu mekanları güney doğu ve güney batı.Uç dallar ve yapraklar güneşe yönelerek gereksinimlerini anımsatıyor ve yardımcı oluyorlar.
Işık alma durumu;yukarıda belirttiğim gibi olabildiğince fazla.Ancak dışarıda doğrudan güneşlendirme yapraklarda yanmaya neden olur diye düşünüyorum.Hoyaların Güney Afrikada ''Great Karoo'' çölünde Stapelialar ile birlikte yaşamadıklarını unutmamalıyız.Bununla birlikte ben diğer faktörler (sulama gübreleme vb.) açısından tüm bitkileri aynı koşullarda bakıyorum.Unutmayalım nerede yaşarsa yaşasın tüm bitkilerin su ve besine ihtiyacı var.
Sonuçta bunlar tamamen benim paradigmam yani bakış açım ve tarzım.Denenmesi halinde çıkacak sonuçlar konusunda kendi uygulamamın sonuçları kadar emin değilim...

Düzenleyen Hydrosuccess : 09-08-2010 saat 22:44
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön