View Single Post
Eski 09-08-2010, 13:44   #6
Ali H. ALI
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi köknar Mesajı Göster
Gözüme kötü görünmediği, tabiattaki örneklerine aykırı olmadığı sürece kurallarla kendimi bağlı hissetmiyorum. Bunu kastettiyseniz haklısınız.

Gozunuze, guzel gorunen bonsaileri mumkun oldugunca kurallara uyup cabuk bir sekilde elde edebilirsiniz. Tabiatta guzel olmiyan ornekler de olabilir. Bonsai yapan biri icin tabiattaki guzellikleri saksiya aktarmaktir guzel olan.

Bonsai omur boyu suren bir ugrastir, belki omrun bittigi yerde bile yapilan bir cok bonsailer yakinlarimizdan biri ile yasamini surdurmeye devam edecektir. Bizler yasamasak bile bonsailerimiz birileri ile paylasilacak belki de sergilere yarismalara katilabilecektir. O yuzden bonsai kurallarina en uygun bir sekilde agaclarimiz uzerinde calismak ve bonsailer yapmak en guzeli olur diye dusunuyorum.

Bonsaileri birileri ie paylasmiyacaksaniz onlar uzerinde yaptiginiz calismalari sadece siz gorecekseniz tum kurallara bos verebilirsiniz istediginiz gibi agaclarinizi sekillendirir onlarla vakit gecirebilirsiniz, ama onlari baska bonsaiciler gordugu zaman da elestiriler almaniz dogaldir.

Kurallar bin yildan fazla bir zaman suzgecinden gecip gunumuze kadar
gelmistir. Zaman zaman bircok bonsaici kural disina cikmak zorunda kaliyordur(ornegin bircok bonsai fotografinda goruyorsunuzdur, ilk dal agacin govdesinin 3/1 gibi bir yerinden cikmasi gerekirken cok defa bu kurala uyulamiyor agacin ilk dali daha asagilardan ve ya daha yukarilardan cikmis olabiliyor) Ilk dal istenilen yerden cikmamasina ragmen bonsaici o dalla calismalarina devam ediyor cunku o daldan baska, ilk dal olarak baska secenegi yoktur.

Kisacasi mumkun oldugu kadar bonsai kurallarina uyulmalidir diye dusunuyorum. Kurallara uyup yapilan bir bonsai 4 4luk bir bonsai olacaktir.

Not: yukarida yazdiklarim sadece sayin Koknar icin degildir. sirasi gelmisken yazdim. Bonsai ile ilgilenen herkes yararlanabilir.

Altaki kisa govdeyi dusundugunuz gibi jin yapabilirsiniz orta yerdeki dal da agacinizin ilk dali olur .

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön