Akdarı'yı bilenler anımsayacaktır. Daha çok kuş yemi olarak kullanılır. Ancak daha çok süpürge darısı ile karıştırılır. Süpürge darısı tanelerinin sarı-turuncu-kırmızı renginde değişken rengi vardır ve taneler küçüktür. Oysa akdarı mercimek iriliğinde (ancak daha yuvarlak) beyaz renkli taneleri olan bir darıdır. (En azından bizim yörede böyle bilinir.) Çocukluğumda babamın epeyce güvercini vardı ve en sevdikleri yemdi. Yabancı forumlardan birisinde böyle bir deney görünce buraya da ekleyeyim dedim. Ancak deneyi cam kavanoz yerine plastik şişe veya kavanozlarda yapmak daha yararlı. Cam kavanozlarda gaz sıkışmasından dolayı patlama olasılığı vardır.
Birkaç gün önce bir kavanoza yarısına kadar akdarı doldurup, sonra ¾ üne kadar su ekledim.
Ertesi gün çalkaladım ve kaybettiği suyu ekleyerek yeniden ¾ üne kadar doldurdum. Sonra kavanozun kapağını kapatıp dolaba kaldırdım.
3 gün içerisinde pH 7’den 3.9’a düştü.
Daha sonra bu sıvıya mikroskop altında baktım ve bir çok bakteriyel aktivite gördüm.
Ayrıca üstte yüzen beyaz parçalar vardı, bunlardan bir parça alarak baktım ve bayağı sağıklı mayaların geliştiğini gördüm.
Bu yüzden akdarının laktik asit bakterileri ve maya için iyi bir kaynak olduğunu düşünüyorum.
Not: Mikroskopla bütün bakterileri görebildiğinden emin değilim. Çünkü mikroskopla ilgili fazla bilgi vermemiş.
Birde internetten bulduğum resmini ekleyeyim.
