View Single Post
Eski 06-08-2010, 16:03   #264
kipouros
Yeni Üye

kipouros's Avatar

Giriş Tarihi: 20-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayax Mesajı Göster
arkadaşlar ben kabağın dişi çiçeklerini merak ediyorum bu konuda bilgisi olan varmı nasıl anlaşılıyor? öğrendiğim bilgilere göre çekirdeklerinin tohumlaşması için dişi çiçeği 2-3 gün poşete bağlamak gerekiyormuş.
Ben dev balkabaklarını yetiştirmiyorum fakat çok değişik balkabağı cinslerini yetiştirdiğimden hibrid olmamaları için elle döllenme yapıyorum. Tül falan kullanmıyorum - önceki akşamüstü, sabahta hangi çiçekler açacağına bakıyorum (süreci birkaç kez izlerseniz anlarsınız zate). O akşamdan yapıştırıcı bantla hem kullanacağım erkek çiçekleri, hem de dişi çiçeklerini kapatıyorum. Erkek çiçeklerini neden kapattığımı sorarsanız sebep, arıların diğer çiçeklerden onlara da polen dökebildiğidir.

Sabahleyin saat 7 civarında (fazla gecikmemek lazım) çıkıp erkek çiçeklerin yapraklarını sıyırıp, polen taşıyan organını dişi çiçeğin organına bol polenla bulaştırıyorum. Sonra aynı bantla çiçeği yine kapatıyorum. Döllenme başarılıysa bir iki günde belli olur, saat 10dan sonra zaten dişi çiçek artık polen kabul etmez. Tülle uğraşmaktan çok daha kolay!

kipouros Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön