Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İlkin;680325
Hoyalarımın bir tanesinde de ilginç bir durum yaşıyorum. Bir ara tatile gitmiştim ve birkaç tür sulamama rağmen geldiğimde sürgün uçlarını kurutmuştu. Geçen süre zarfında H.glabra'da yaprak içinden yaprak çıkmaya başladı. Hiç böyle birşeyi gören var mı kendi bitkilerinde?
[ATTACH
|
Sayın İlkin,gözlemlediğiniz ''adventitiousness'' olarak adlandırılan bir bitki gelişim tarzı.Türkçeye arızilik, alışılmışın dışında bir yerden gelişim olarak çevrilebilir.Daha çok kesilen dal,kök ve yapraklardan bitki büyütülmesinde de kullanılan bu gelişim tarzı bazı bitkilerin temel üreme yöntemi de olabiliyor.(Örneğin Kalanchoe daigremontiana )Bunun dışında da genellikle bitkinin büyüme ucunun tahrip olması (sizin bitkinizde apical bud yani büyüme ucunun kuruması ) veya gövde yaralanmalarına tepki olarak oluşabiliyor.Hoyalarda arızi köklenme biliniyor ve hepimiz tek yaprakları köklendiriyoruz (yeni yaprak veya dal elde edememekle birlikte) ancak yaprak ile yaprak sapının birleştiği yerden arızi yaprak çıkışı sıradışı bir durum.Ne kendi bitkilerimde ne de internette karşılaşmadım.Bu tür de bende olmadığından kişisel tecrübem yok.Sonuç olarak bu durum ya çok ender görülen bir fenomen ya da bu türe özgü.Eğer ikincisi geçerli ise H. glabrayı tek yapraktan üretmek mümkün olabilir.Yapraklar tek olarak mı kalacak filizlenme de olacak mı bekleyip görmekte yarar var.