Son bölümüde çevirdim. şimdi sıra bütün bu reçeteleri uygulamaya geldi. Herkes çok kolay kendi mikrobiyal gübresini yapabilir. Fermente ettiğiniz sürece ürettiğiniz ürünlerde zararlı mikroorganizmalar olmayacaktır. Kolay gelsin.
Kompost Yapma
Gelişmiş, daha yoğun, ayrıca doğal makro ve mikro besinlerle veya biyobesinlerle takviye edilmiş ve türlü türlü doğal yararlı mikroorganizmayı içeren Japonyada bukaşi olarak bilinen kompost gerekli bir besleyicidir.
Filipinlerde bizim kullandığımız tipik bir reçete aşağıdadır.
- Pirinç Kepeği 10 kilo
- Hindistancevizi unu (Kurutulmuş hindistan cevizi içinden elde ediliyor) 20 kilo
- Coco Peat 20 kilo
- Tavuk Gübresi 30 kilo
- Kömür Tozu 20 kilo
- BIM* 1 litre
- Melas 1 kilo
- Biyobesin 1 litre
* Yararlı Doğal Mikrooraganizma (Ormandan elde ettiğimiz)
Buna benzer materyalleri kullanan yöntemler buraya da (Amerikaya) uyarlanmıştır. Ben buna benzer basit formülü hayvanların yiyeceği içinde kullanmaktayım. Basit formül % 80 karbonhidrat, %17 protein, %3 vitamin ve mineral içerendir. Biz aynı formülü komposta uyarlarsak kural olarak %80 karbon, %17 azot, %3 şeklinde iz element olarak alabiliriz.
Pirinç kepeği yerine buğday veya pahalı olmayan herhangi bir tahıl kepeğini de kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi unui veya hindistan cevizi yağından ekstrakt edilmiş mateyaller yerine mısır unu veya yeterli protein içeren herhangi bir ürün kullanılabilir. Soya veya diğer baklagiller iyi bir seçimdir. Coco peat yerine torf kulanılabilir. Ben belkide talaş veya karbon ve lignin içeren materyalleride kullanacağım. Herhangi bir tahıl samanıda kullanılabilir. Ayrıca herhangi bir hayvan gübresi kullanılabilir. Fakat tavuk gübresi yoğun içeriği nedeniyle idealdir, mikro elementler için iyi bir kaynak olmasada azot, fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi makro elementleri bolca içerir. Kömür tozu basit karbon olarak doğal yetiştiriciler tarafından yararlı mikroorganizmaların çoğalması için besiyeri olarak kullanıldı. İyi bir besin kaynağı olarak bilindiğinden beri elbette melasın kullanımı (şeker kaynağı olarak) mikroorganizmaların çoğalmasını gerçekten artırır. Biyobesinler yüksek oranda mikro ve makro element içeren biyobesinlerden seçilebilir. Sizin hedefinize göre – örneğin yüksek potasyum için – bizim biyobesinimiz yüksek potasyum içeren fermente edilmiş ekstraklardan oluşmalıdır. Buna benzer şekilde, yüksek azot oranı isitiyorsanız balık emulsiyonu veya baklagil ekstraklarını kullanabilirsiniz. Buna benzer şekilde kaya tuzu ekleyebilir ve fermente edebilirsiniz. Kompost veya bukaşide genel püf noktası yararlı doğal mikroorganizma ve biyobesinlerin biyo çeşitliğinin arttırılmasıdır. Siz sizin kendi gereksinmeleriniz ile ilgili olan ve gözlemlerinizden yola çıkarak bu formülü kendinize uyarlayabilirsiniz. Eğer siz Filipinlerin bu genel reçetesini uygulayacak olursanız, yukarıda sözünü ettiğim karbonhidrat-karbon, protein-azot, ve vitamin-mineral oranlarından yeterince menmun kalacaksınız. Bu reçetedeki gerçek püf noktası doğal yararlı mikroorganizmalar ve mikrobesinlerin populasyonunun karbon ve organik madde ile artırılmasıdır. Bahse girerim ki o ayrıca iyi bir kompost çayı olacaktır.
Ben kasıtlı olarak bu bukaşiyi içeren, bu prezentasyonda toprak verimi ve hayvan sağlığı için doğal yararlı mikroorganizmalar ve biyobesinlerin ne kadar önemli olduğunu doğal yetiştiricilere göstermek için çalıştım.
Biz sağlıklı ve verimli bir toprak oluştururken, bitkilerin, hayvanların, toplulukların ve gezegenin geleceğini göz önünde bulunduruyoruz. Yaşayan toprak, üzerinde bulunan mikrobiyal populasyon ve besinlere bağımlıdır. Bu stabil, dengeli ve uyum içinde bir toprak yaratır ki bitki ve hayvan sağlığı için gereklidir. Biz hava, su ve güneş ile yetiştirirken, buna benzer şekilde toprak verimi için yaşamsal önemdeki mikroorganizmaları da yetiştiriyoruz.
Sürdürülebilir bir tarım sürdürülebilir bir üretim için toprak verimliliği esastır. Bu yüzden toprak verimi mikrobiyal ekolojinin çeşitliliği ve dengesiyle tanımlanabilir.
|