Meyvelitepe'nin eklemiş olduğu dökümanın Forest Beneficial Microorganisms bölümünü çevirmiyorum. Çünkü daha önce anlattğım Kendi Mikroorganizmanı Yetiştir başlıklı 4 mesajda (16,17,18 ve 19 nolu mesajlar) zaten resimli olarak anlatılıyor.
Bundan sonraki 3 başlığın çevirisi aşağıdadır. Buradaki anlatımlarla kendi gübrenizi kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz. Hatta ileriki bölümlerde balıklardan amino asit üretme, sirke ve yumurta kabuğundan kalsiyum gübresi ve zencefil ve sarmısaktan bikti koruyucu olarak nasıl yararlanabiliceğimiz anlatılıyor.
Sn. Selahhatin Yılmaz' a eklediği döküman için ayrıca teşekkür ediyorum. Bakteri aşılamanın ne kadar basit ve kolay olduğunu sizde göreceksiniz. Ama adım gibi eminimki bizim gübre üreticilerinin bazıları bu basit teknikleri bile kullanmıyorlar. Bir tek Selahattin Bey ısıl işlemden geçirdiklerini anlattı. Diğerleri şimdilik "hokus pokus" modunda. Birde buradaki yöntemlerin sağlıksız olduğunu iddia ediyorlarki bu tamamen mesnetsiz. Biraz uğraşıp zahmete katlanan kendi gübresini, ileriki bölümlerde anlatılacağı veya Sevgili Sarıcan'ın enzim bölümünde anlattığı üzere kendi meyve enzimini, hatta şarap ve likörünü rahatlıkla yapabilir. Sonuçta bu yöntemlerin hepside yüzyıllardır bilinegelen fermentasyon yönteminden başkası değil. Ekmek, kefir, sirke, yoğurt, bozadan bugüne kadar kimse ölmemiş.
Bambu Mikroorganizmaları
Mikroorganizma toplamanın diğer yöntemi konteynerinizin içine bambu sapları üzerine haşlanmış pirinç yerleştirmedir. Doğudaki gözlem ve deneylerden, bambu köklerinden sızan şekerli öz, güçlü ve yararlı mikroorganizmaları çeker. Buradan kültür elde etmek için daha önce açıklanan aynı prosedür izlenebilir. (Orman toprağından kültür elde etmeden söz ediyor.)
Bitkiye Özgü Mikroorganizmalar
Aynı yöntemle yetiştirmek istediğiniz bir bitkiden aynı bitkiye özgü yararlı mikroorganizmaları elde edebilirsiniz. Örneğin pirinçten mikroorganizma elde etmek ve kültüre almak için sağlıklı, diri pirinç bitkilerini seçerek, onları kesin ve haşlanmış pirinç konteynerini (kabını) bu bitkilerin üzerine ters çevirerek yerleştirin. Pirince özgü bu yararlı mikroorganizmalar haşlanmış pirinç tarafından cezbedilerek toplanacaklardır. Bu tekniği daha önce anlatılan aynı prosedürü izleyerek seçmiş olduğunuz herhangi bir bitki ile yapabilirsiniz.
Rhizobium Azot Fikse Eden* Bakteri
*Fikse etmek: Havadaki azotu bitkinin alabileceği nitrit ya da nitrat biçimine dönüştürmek. Toprak Biyolojisi ile ilgili kaynaklarda fikse etmek veya fiksasyon şeklinde geçiyor. Bu yüzden o şekilde çevirdim.
En yaygın bilinen azot fikse eden bakterilerden birisi rhizobiumdur. Baklagillerimizin tohumlarını bu bakteri ile aşılarsak, onların gelişmesi muhteşem olacaktır ve toprakta daha fazla azot fikse edilecektir. Bu yararlı bakterinin kültüre alınması çok basittir. Biz baklagil köklerindeki yumruları gördüğümüzde bilirizki bu bakterilerden çokça var ve azot fikse ediliyor. Bu baklagil bitkilerini çiçekten meyveye dönme aşmasındayken çekiniz. Bunları kültüre almanın basit yöntemi; bu baklagilleri köklerindeki toprakla birlikte alınız ve eşit miktarda ham şeker ile karıştırınız. Rhizobium bakterisi bu şekerle beslenerek çoğalacak ve sizin gelecek seferki baklagil tohumlarınızı aşılamanız için kullanılacaktır.
Bizim doğal yararlı mikroorganizma karışım reçetemiz, % 50 laktik asit bakterisinden ve geriye kalanı kültüre alınmış diğer mikroorganizmalardan oluşacaktır. Öyleki siz 1 ölçek orman mikroorganizması, 1 ölçek bambu mikroorganizması, 1 ölçek bikti özel mikroorganizmasını karıştırarak veya %50 lik laktik asit bakterisini kullanabilirisiniz. Ne kadar çok karışım yaparsanız o kadar iyidir. Bununla birlikte biz hala %50 laktik asit bakterisi oranını korumalıyız. Artık bundan sonrası sizin kendi gözlemleriniz ve deneylerinize kalmıştır. Size farklı kaynaklardan bu sözünü ettiğim mikroblardan hangisini elde etiğimizi spesifik olarak söyleyemem. Kural olarak, bitkiler için ben sadece üstte sözü edilen doğal yararlı mikroorganizmaları kullanıyorum. Hayvanlar içinse sadece üstte anlatıldğı şekilde izole ettiğimiz saf laktik asit bakterisini kullanıyorum. Biz ayrıca bambu organizmasını silaj yapımında kullandık.
Farklı tipte mikroorganizmalar, farklı tipte yiyecekler üzerinde gelişebilir. Sizin göreceğiniz gibi, biz ilke olarak sadece karbonhidratları ve şekerleri kullanıyoruz. Fakat bu yararlı mikroorganizmaları diğer besin maddelerinden sağlamakta bizim için aynı derecede önemlidir. Aslında biz diğer fermente edilmiş bitki ekstraktlarnı (özlerini) ve meyve sularını, zencefil-sarmısak ekstraktını, kahverengi pirinç sirkesini ve balık amino asitlerini karıştırabilir ve ekleyebiliriz. Bu yararlı mikroorganizmaları bir çok biyobesinle (bionutrient) karıştırmamızın nedeni daha etkili olması içindir.
Düzenleyen acemi_caylak : 04-08-2010 saat 14:30
|