Sevgili sema62,
Fitilli sistem oldukca basit bir yöntem. Her evde bulunan bayan ten çoraplarından enlemesine 1 cm' lik halka şeritler kesip , onları da ortadan keserek elde ettiğimiz ipleri fitil olarak kullanıyoruz. Önemli olan fitil olarak kullandığımız malzemenin muhakkak sentetik olması. Daha sonra bu fitili saksının drenaj deliğinden geçirip saksının en üst yüzeyine kadar gelecek şekilde çekiyoruz. Saksı altından sarkan fitil, 7-8 cm kadar kalıyor. Saksıya toprak harcını koyarak menekşemizi dikiyoruz. Daha sonra saksıyı içine su doldurduğumz bir kabın üzerine oturtuyoruz. Saksı drenaj delikleri su ile temas etmemeli, saksıdaki toprak sadece fitilin suyun içinde kalan bölümünden ihtiyacı olan suyu çekiyor , böylece menekşe düzenli olarak ihtiyaç duyduğu nemi fitil aracılığıyla alttaki su kabından alabiliyor. Su kabı olarak pet bardak veya pet meşrubat şişelerini keserek bardak niyetine kullanıyorum
Fitil uygulamasından sonra toprak çok nemliyse ya fitili daha ince bir fitille değiştirmek ya da saksı toprağının içinde kalan uzunluğunu azaltmak gerekiyor. Yeterince nemli değilse fitil malzemesi ve fitil kalınlığıyla oynarak bir dönem sonra dengeyi kurabiliyorsun.
Mevcut saksılarıma fitil koyarken drenaj deliğinden kökleri fazla zedelemeyecek şekilde kalın uçlu tığı batırıp fitili çekiyorum. Ben orlon örgü iplikleri ile başlamıştım, kısa sürede çürüdü, çoraptan elde edilen fitiller daha uzun süre dayanıyor.
Not :Yabancı bir sitede fitilin suyu daha rahat almasını sağlamak için sabunlanması öneriliyor. Henüz uygulamadım