View Single Post
Eski 19-01-2007, 08:50   #15
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kursad Mesajı Göster
1- pestisit - insektisit farkı nedir?
2- şeftalide yaprak dökümü ve tomurcuk döneminde anladığım kadarıyla sistemik daha faydalı olacaktır - mart da ilaçladığımda 3 ay sonra meyve veriyor süre yeterli görünüyor. doğru mu?
3- külleme için salatalıklara çiçeklenme döneminden önce bir sistemik uygulanabilir mi?
4- yaprak bitleri tamamı aynı ilaçla imha olur mu? sistemik olmadan en fazla 3-4 gün sebzeyi toplamadan etkisini gösterip dalındaki meyve etki geçtikten sonra yenebilir mi?
5- etken maddelerine göre ilaçları listeleyen bir site veya word belgesi olan var mı?
şimdiden teşekkürler.
edit: http://www.istabip.org.tr/gundem/254.html
Maddeli sorulara maddeli cevap vereyim...

1- "Pesticide" kelimesi İngilizce olup kökeni Pest=zararlı canlı, cide=öldürmek 'tir. Kelimenin Türkçedeki karşılığı (anlamı demiyorum karşılığı) Tarım İlacıdır. Genel anlamda Tarımda hastalıklar, zararlılar (böcekler, nematodlar, akarlar, kemirgenler, yumuşakçalar, kuşlar vb.), yabancı otlar vb sorunlara karşı kullanılan kimyasallara Pestisit denir. Aslında bu kelimeyi Tarım İlacı (umarım insan ilacı gibi algılanmaz) olarak telaffuz etmek en güzeli, ama beceremiyoruz.
Pestisitler etki ettikleri organizmaya göre özel bazı isimler alırlar
İnsektisit=böcek öldürücü
Fungisit=mantar öldürücü
Bakterisit=bakteri öldürücü (ülkemizde antibiyotik yasak, sadece bir pestisit var)
Herbisit=yabancı ot öldürücü
Rodentisit=Kemirgen öldürücü (fare zehiri)
Mollusisit=yumuşakça öldürücü (salyangoz, sümüklü böcek için)
Avisit=kuş öldürücü (ülkemizde yasak ama bazı ülkelerde var)
Akarisit=Akar öldürücü (kırmızı örümcek ve diğer akarlar)
Algisit=alg öldürücü (sulama sistemleri ve havuzlar, sulama kanalları vb yerler)
Nematosit=nematot öldürücü

2- Kullanılacak olan tarım ilacının sistemik, temas etkili **** translaminar vb etkileri göz önüne alacak olan kişinin kullanıcı olması yanlış olur. Bu konuyu uzman kişiler bitkinin fenolojisini, zararlı organizmayı, bitkinin tüketilebilirliğini, nasıl tüketildiği (yaprak mı, kök mü vs), hasata yakınlığını ve daha birçok faktörü düşünerek karar verir. O yüzden zararlı organizmayı bilmeden şu bitkide şu dönemde sistemik şu dönemde temaz etkili insektisit kullanılır demek son derece yanlış olur.

Sistemik tarım ilaçları, kullanılan tarım ilaçları içinde %50'nin üstündedir. Ülkemizde ve hiçbir dünya ülkesinde yasak değildir. Sadece zamanla bazı kalıntı limitleri yüksek (rezidü limiti) tarım ilaçları yasaklanmakadır. Ama yasaklanma nedenleri malesef üreticilerimizin çok cahilce hareket etmeleri nedeniyle yanlış kullanımlardan dolayıdır. Tavsiye edilen tarım ilacı mutlaka tavsiye edildiği bitkide kullanılmalı, **** başka bitkide kullanılacaksı mutlaka öneren uzmana danışılmalı, **** en azından etiket bilgileri gözden geçirilmelidir. Geçen aylarda, pamukta ruhsatlı bir tarım ilacını (hasata kadar 60 gün beklenilmeli) turunçgilde kullanan bazı zır cahil üreticiler yüzünden 10 küsür yıllık araştırmalar ve masraflarla bulunmuş ve üretilmiş bir insektisitin yasaklanmasın neden oldu. Firmanın bu insektisiti bulmak için harcadığı onca zaman (en az 10 yıl) ve tüm masrafları, yanlış kullanımlar nedeniyle boşa gitti.

3-Sebzelerde külleme için zaten çoğunlukla sistemik fungusitler kullanılır. Aksi halde baş etmeniz zor. Burada önemli olan hasata kadar geçmesi gereken süredir. Hıyar Akdenizde 2-3 günde bir hasat edilir. Üzerinde ürün yoksa sorun yok. Ama ürün varsa, o zaman etki süresi kısa fungusitler kullanılır. Süre biter bitmez hasat yapılabilir. Kısa etki süreli pekçok fungusit mevcut.

4-Yaprak biti için ruhsatlı insektisitlerin hepsi tüm yaprak bitlerini öldürebilir, ama burda önemli olan bitkidir. Uzman burada bitkiyi düşünür. Hasata yakın bir bitki varsa o zaman etki süresi düşük insektisit önerir. Ülkemizde ruhsatlı ve etki süresi 3-5 gün arasında değişen pek çok yaprak bitine etkili insektisit var. Ancak hasata çok varsa, o zaman uzun süreli insektisitler önerilir. Burada önemli olan sistemik olup olmaması değil, hasata kadar geçen süredir. Ama sistemik olursa etki daha iyi olur. Etki süresi geçtikten sonra tarım ilacının etki mekanizmasına bakılmaksızın ürünler tüketilebilir.

Yalnız bu kanuda çok önemli bir nokta var, ilaçlamadan sonra ürünü hasata kadar geçmesi gereken süre geçtikten sonra rahatlıkla tüketebilmek için etiket bilgilerine tam uymak gerekir. Aksi halde kalıntı limitleri beklenenden fazla olur. Bilmeden zehirlenmiş olursunuz. En önemlisi dozdur. Dozun yüksek olması, geçen süreye rağmen kalıntı limitinin yüksek olmasına neden olabilir.

5- Böyle bir belge bende var ******, ama yanlış kullanımlara neden olduğu için bu belgeleri başkalarına dağıtmıyoruz, üzgünüm.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön