View Single Post
Eski 28-07-2010, 23:22   #708
verdoque
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 554
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen Mesajı Göster
Enviroment,Nutrition,pruning,Repotting
Sadece bu bölümler tercüme edilirse mümkünse tamamdır.
Teşekkürler.
http://www.tropicanursery.com/adeniu...htm#enviroment

Çevre:
Adeniumlar en iyi ılık, nemli ve güneşli koşullar altında büyür.

SICAKLIK: Yüksek sıcaklıkta hiçbir sorun olmaz, özellikle nem de aynı anda artıyorsa. Bizde yazın sıcaklıklar 42 dereceye ulaşır, adeniumları daha yüksek sıcaklıklarda bile problem yaşamadan tuttuk. Ancak sıcak koşullarda çiçekler daha çabuk bozulur. Özellikle kırmızılar çabuk bozulma eğilimindedir. Düşük nemle birleştiğinde taç yaprakları kavrulabilir. (Şimdi bozulma ve kavrulmaya dayanıklı kırmızı çeşitler seçiyoruz) Alt sınır olarak kış akşamlarında en düşük 6 dereceye iniyoruz ama gündüzler hala ılık olur. Ilıman bölgelerdeki yetiştiricilik için güvenli olarak minimum 10 derece olmalıdır.

NEM: Adeniumlar yüksek nemi sever ve yağmurlar sırasında en iyi duruma gelirler (ama plastik örtüyle korunarak). Düşük nemi de kaldırabilirler, hatta bir miktar kuraklığa da dayanabilirler. Ama fark ettik ki ırklar arasındaki çiçek rengi gibi çeşitlilikler kuru koşullar altında belirgin şekilde azalıyor. Bu sebeple kıyı kesimindeki Bombay'da iç kesimlerle karşılaştırıldığında çok daha fazla çeşitlilik görebiliyoruz. Nemi yükseltmek kolay, bütün bitkiler de plastik örtü altında olduğu için de pek problem yaşamıyoruz.

GÜNEŞ IŞIĞI: Çoğu ortamda özellikle yeterli nem olduğunda Adeniumlar olabildiğince fazla güneşe dayanabilir ve bundan hoşlanır. Ancak düşük nemli çok sıcak yazlarımızda plastik örtünün üstünde gölgeleme isterler. Plastik ve örtü yoğun güneşin %25-30'unu keser. Tam sıcak güneşe maruz kalan caudex (kütük-bulboz gövde?) bazen yanar ve yaprak siperi onu gölgeleyemez.

1.Resmin notu:
Adeniumlarımızı kaplayan plastik örtü üzerine ışık yoğunluğu ve ısınmayı azaltmak için yazın kireç spreylenir. Yağmurlar yavaş yavaş kireci yıkayarak bulutlu muson yağmurları döneminde ışığa izin vermeye başlar.

Bazı beyaz renklenmiş Adeniumlar yüksek ışık seviyelerinde kavrulur ve fazladan gölgeye ihtiyaç duyar. İyi çiçeklenme için, çoğu Adenium çeşidi günlük en az 4-5 saat doğrudan güneş ışığına günün geri kalanında da aydınlık bir ortama ihtiyaç duyar. Bu koşullar balkonda, dışarıda veya doğu, batı veya güneye bakan bir pencerenin hemen içinde kolayca sağlanabilir. Daha az ışık verilerek yine çiçeklenecektir ama daha nadiren ve daha az çiçekle.

YAĞMUR: Az miktarda yağış iyidir ve aslında Adeniumlar için güçlendiricidir. Öğleden sonraları sıklıkla yağmur duşu alan Bangok'ta Adeniumlar bütün yıl açıkta çok güzel büyür. Tayvan ve burada ise yağmurun kesintisiz günlerce yağdığı Muson mevsimi Adeniumları berbat eder, yaprak, gövde ve kök çürüklüğü çok sık görülür. Bu yüzden neredeyse bütün bitkileri yağmurdan korumak için basit plastik yapılar altında yetiştiriyoruz.

http://www.tropicanursery.com/adeniu....htm#nutrition

Gübreleme:
Adeniumda gübrelemenin sırrı sık sık ve az az yapılmasıdır. Çünkü bitki en uygun şartlar altında şaşırtıcı derecede hızlı büyür, çok fazla azot ve diğer besin elementlerinden tüketir. Diğer yandan aşırı hızlı büyüyen bitki yumuşaktır ve çürümeye yatkındır, görünüş olarak da hoş değildir.

Benim Adenium gübrelemesindeki tutumum bitkiyi takip etmektir: sürekli, düşük ama sabit seviyeli bir temel gübreleme, bitki büyümesi hızlandığında gübreyi arttırma. Gübreyi arttırırken neden ne kadar vereceğimiz yetiştirme ortamı, mevsim, bitki ile ilgili amaçlarımız (şişirip hızlıca çoğaltacağınız bir tür için saksıda çiçekli bitki olarak yetiştirilenden çok daha fazla gübre gerekir) gibi birçok etkene bağlıdır. Benzer şekilde tohum alınacak olan anaç bitkiler en iyi tohumları verebilmek için yüksek oranlarda özel besinlere ihtiyaç duyar.

Gübre önerileri:
Aşağıda anlatılan bizim Adeniumları besleme yolumuz ve oldukça başarılıdır. Şüphesiz iyileştirilebilir ve biz de her zaman daha iyi sonuçlar elde etmek için denemeye devam ediyoruz. Anlatılan yöntem bizim yetiştirme ortamımız, koşullarımız ve sistemlerimiz için geçerlidir. Diğer durumlar için değişiklik yapılması gerekir. Gübreleme hakkında daha detaylı bir makaleye www.hoscoindia.com adresinde saksı bitkilerinde gübreleme (Fertilizing Pot Plants) kısmından ulaşılabilir. Beslenme problemleri için beslenme problemleri (Nutritional Problems) kısmına bakınız.

Organik Yavaş Salınımlı Gübre:
Bol besinli bir yetiştirme ortamı ile başladığımız ve bir besin kartuşu eklemediğimiz için yavaş salınımlı bir gübreye ihtiyacımız var. Osmocote gibi çeşitli kaplanmış malzemeler burda pek bulunmuyor ya da çok pahalı oluyor. Kullandığımız şey şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar veren paletlenmiş tavuk gübresi. Üst tarafa bir veya iki çorba kaşığı gübre eklemesi bitkiyi sonuna kadar destekler. Yetiştirme ortamına da karıştırma sırasında az miktarda eklenir.

2.Resmin notu: Paletlenmiş tavuk gübresi Tayvan'da toprak üstü örtüsü olarak sıkça kullanılır. Yetiştiriciler hiç kimyasal gübre kullanmadıklarının garantisini verdiler.

Bunun kullanıldığını Tayvan'da özellikle en iyi yetiştiricilerden bazılarında gördüm, ki yetiştirme ortamları neredeyse kırılmış taştan ibaretti.

Kimyasal gübreler:
Şu aralar bütün makro besinler (azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve kükürt) ile beraber mikro besinleri de (demir, manganez, bakır, çinko, boron ve molibden) içeren bir sıvı besin kullanıyoruz. 1.5mS/cm iletkenlikte bir sulama ile kullanılıyor ve sadece kalsiyum ve potasyum nitrat içeren sıvı besinli eski sistemimizden daha iyi sonuç veriyor. Besin bileşenlerinin kesin oranları değiştirilebilir, biz de bunlarla oynayarak bizim şartlarımızdaki en iyi kombinasyonu bulmaya çalışıyoruz. Bu oranlar büyüme evresi ve mevsime göre de değişir.

http://www.tropicanursery.com/adeniu...on.htm#pruning

Budama:
Budama adeniumlarda en az uygulanan yöntemdir. Çoğu yetiştirici asla budama yapmaz. Sınırlı büyüme koşullarında çeşitli türler yetiştirirken bunun sebepleri vardır. Ancak iyi koşullar altında adeniumlar uzayıp giden dallarda az sayıda çiçek açar. Aşağıdaki koşullarda adeniumlar budamaya cevap verir:

Fideleri çimdiklemek (uç sürgününü almak): Fideler daha iyi dallanma sağlamak için tepe sürgününden budanabilir. Bu hızlı büyüme döneminde yapılmalıdır yoksa sadece tek bir dal büyür ve başladığınız yere dönersiniz.

3.Resmin notu: Tepe sürgünü alınan adenium arabicum fideleri: Bu sadece budamanın bitkiye nasıl bir biçim vereceğini görmek için bir denemeydi. Bu fideler 45 gün içinde çoklu dallanma gösterdi.

Doğru zamanda yapıldığında bu faydalı bir yöntemdir ama bazen birçok küçük dal çıkmasıyla doğal olmayan bir görüntüye sebep olabilir.

4.Resmin notu: Budamanın ters gittiği bir durum: Ana sürgün kesildikten sonra bitki 10'dan fazla dal verdi, bana göre bu biçim adenium için kabul edilebilir değil.

Gençleştirme: Yapraksız uzun dalları olan yaşlı bitkiler bitkiyi güçlendirmek ve iyileştirmek, çiçek açacak yeni dalların büyümesini teşvik etmek için baharda geriye doğru budanır. En iyisi bunu saksı ve toprak değişimiyle birleştirin.

5.Resmin notu: Bitki örneklerimiz her iki yılda bir sert budanır.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen verdoque : 13-08-2010 saat 14:19 Neden: Çeviriye devam
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön