Haberler kötü,
Bu yaz başında başladığım topraksız tarım maceram yavas yavas sanırım sona yaklaşıyor. Bu yazdan zaten çokta iyi bir verim beklemiyordum. Ama nispeten beklentilerimi karşıladı.
Buradan yaşadığım sıkıntıları benim gibi yeni başlayanlarada örnek olması için zaman zaman yazıyorum.
Yaz dönemimde 10 günlüğüne tatile gittik. Aynı apartmanda oturan babama da domateslere nasıl bakacağını tarif ettim. Günlük 5 lt su eksilten sistemime hergün 5 lt su içerisine 50 cc A + 50 cc B besin eriyiğinden koymasını söyledim. Babamda dediğim gibi yaptım. 10 Gün sonra geldiğimde sistemim hiçte iyi görünmüyordu. Yaptığım ölçümde EC nin 6-7 seviyelerine çıktığını gördüm. Sebebine anlam veremezken Kudret Beyden telefon desteği istedim ve nerede hata yaptığımı gayet iyi öğrendim. Hatam eklediğim 5 Lt suyun bitki tarafından kullanıldığını sanmak. Tabi buharlaşan su belkide bitkinin kullandığından fazla idi ve ben hergün 5 Lt besin eriyikli su koymaya devam ettim. Belkide bitki bunun 2 lt sini kullanıyor 3 lt si buharlaşıyordu. Bu da suyun EC sinin hergün artmasına sebep oldu. Gelince yeniden EC ve Ph ını olması gereken değerlere getirdim ve yaprakların toparlayıp toparlamayacağını bekleme başladım. Gitmeden önce yemyeşil ve canlı olan bitki hasta görünüyordu. Bugün fark ettim ki derdim sanırım + başka bişey. Altta resimlerimi ekliyorum. Yapraklarım örümcek ağına benzer bişeyler tarafından sarılmış. Dolaşan herhangibir böcek görmedim ama bu bitkinin birçok yerinde var.
Bu durum hakkında değerli yorumlarınızı benden esirgemesseniz çok sevinirim.
Amatör ve beceriksiz topraksız tarım meraklısı.