View Single Post
Eski 28-07-2010, 12:06   #83
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Sayın aygün, haksızlık yapmak için , veya şairi eleştirmek için yazmadım . O deyişi .

Şair hakkında çok bilgim yok . Şiirden de sadece okumak ve okuduğumdan haz almaktan ileri bilgili olduğumu söyleyemem .

Sizin şairden bahs etmenizden sonradır. Baktım . Şiiri okudum .

Şiiri okuduktan sonra , şairi anlamaya çalıştım . o toplumun içinde yaşamış ve köylüyü iyi tanımış , ama o toplumun dışına çıkmış ve köylüye, toplumuna dışarıdan biri gibi bakmış . Ve bu gözlemi yaparken çok da başarılı olmuş. Çok iyi tarif etmiş. Ve başarılı bir gözlem .
Aynı gözlemi , o toplumu içinden bakarak farklı anlatmak da mümkündür.

Size , bu konuda ki anlatmak istediğimi , kendimizden bir örnekle anlatmaya çalışacağım .
Benim annem , torununu severken , çocuğun burnundan akan sümükleri için , Anadolu lehçesi ile '' göp gözel sümüklü oğlum derdi ''. Bu içerden bir bakış .
Aynı sümüğe komşu ayşe hanım , çocuğun sümükleri akıyor. Hasta olmuş çocuğa iyi bakamıyorsunuz şeklinde, gözlem ve yorumda bulunurdu.

İçeriden birinin , tıpkı dışarıdan bakan gibi yaptığı yorum. Bana o öz deyişi hatırlattı .
Aynı şaiin , genelev şiirini de okudum . Orada yaptığı da , Dışarıda olduğu halde , yani genelevde , çalışan bir kadın olmadığı halde, o kadını o kadar iyi gözlemlemiş ve tasvir etmiş ki , muhteşem bir gözlem ve tasvir.

İçeriden biri olarak , baktığımızda köylünün o durumunu hepimiz görürüz . Şair söylediği zaman, gerçekler yüzümüze çarptığı için , azıcık burulur içimiz.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön