View Single Post
Eski 26-07-2010, 08:06   #36
sungurak
Ağaç Dostu

sungurak's Avatar

Giriş Tarihi: 02-12-2009
Askı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Burak Kara Mesajı Göster
Merhabalar,

Davetiniz için çok teşekkür ederim Sungurak. İmkânım olsa da gelebilsem keşke. Sizin imkânınız varsa ben sizi İstanbul'a beklerim ama... )

Bir şey sormak istiyorum. Ben susaklarımı tırmanmaları için evin damına bağlamıştım. Ta yukarıya kadar çıktılar. Bugün baktım ki dört tane susak dünyaya gelmiş ve epey irileşmiş. ) Çok sevindim tabiî! Damın üstünde şekilleri bozulmasın, dışları çizilmesin diye elyaftan küçük minderler hazırladım ve altlarına koydum birer tane. Bu minderlerin zararı olur mu sizce?

İyi akşamlar! )
Herzaman Beklerim.Gelirim İnşallah
Öncelikle Kandilinizi kutlar esenlikler dilerim.
Tırmanmak susakların tabiatında var diyebiliriz buna,bitkinin yapısı ve uzantılarına bakarak anlayabiliriz .Doğasında var yani.Ancak bazı tür susaklarda tırmandırmak verim açısından olumsuz veya bol hasat vermediğini gözlemledim. Normal klasik susaklarda yani uzun sap tekboğumlular için askıya çıkmak estetik olabilir ancak bitki okadar çok yüksekliğe tırmanabilir ki bu bazen 6-7 m.yi bulabilir.Bu da bitki özsu ve minerallerin iletilmesini bir ölçüde yavaşlatıyor hatta oluşan meyvelerin az beslenerek kurumasına sebep oluyor.Bu da verimi düşürür.Unutmayalım ki yer çekimi kanunu susak için de geçerlidir.Bu aynı şuna benzer:10 katlı bir apartımana hidroforun su basması gibi.Alt katlarda basınç en fazladır üst katlarda an azdır.Bunun gibi düşünün.Bu yüzden ben susaklarımı yatay düzlem içerisinde maksimum yerden 60 cm.yüksekliğe kaldırma taraftarıyım.Veya bitkinin yerde sürünerek büyümesi gibi.Yabancı görsel kaynaklarda da bunu görebilirsiniz.Oluşan meyvenin şekli bozulmadan veya kabuğunun hasar görmesini istemiyorsanız.,minder veya buna benzer şeyi kullanmak yerine,ince kadın çorabı kullanabilirsiniz.bir ucunu körleyip ağız tarafını meyveye geçirin .esnek olduğundan hem rahatla güneş ışığını geçirecek hem esneyerek meyvenın rahatça buyumesini sağlayacak.hiç bir yere değmeden etki -tepki olayıyla da karşılaşmamış olacak.Boylece kabuğu deforme olmayacak.Kanımca şu türler askıya müsayit.Tek boğumlu,çift boğumlu,kuğu,uzun,penguen,calabash ,yumurta,gibi.Yerde yetişmesi gerekenler de bushell ,elma ,corsicanlar,kral tacı,crown of thorn, gibi.

Düzenleyen sungurak : 26-07-2010 saat 11:02 Neden: imla
sungurak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön