Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
|
Ben yerli ya da sonradan getirilmiş olan tüm Alpin, Ankara, Beyaz Alman, Asil Boer, Damascus, Honamlı, Kıl, Kilis, Malta, Norduz, Nubiya, Saanen, Toggenburg gibi çeşitlerin aynı anda korunması, yetiştirilmesi, geliştirilmesi ile ilgili zaten kendimce çalışıyorum.
Bu konu da sizden farklı düşünüyor değilim.
Benim çobanlığım iyidir. En azından eğitimli bir çoban olduğumdan bir çok şeyi doğru yapabiliyorum.
Bir türlü anlaşamadığımız konu, sizin dönüp dolaşıp olayı sanki çoban ve keçilerimizi yok etmek, yasaklamak üzerine algılamanız ile, bizim keçiyi kontrol altın da tutup, çobanı eğitip, gelirini yükseltip bazı olumsuz yaklaşımlara sebebiyet verilmesine mani olmak istememiz ikileminde tıkanıyor.
Ben çobanın da, yetiştiricinin de ne yaşadığını, hangi zorluklarla mücadele ettiğini, çobanınını, keçisini, veterinerini, yemcisini, bürokratını uzun zamandır biliyorum.
Meselemiz şu;
Keçi milleti ormana zara verir, dolayısı ile kontrollü ya da kontrolsüz ormana sokulması yasaktır.
Buna rağmen bunu suistimal eden çaban, mal sahibi, ormancı, bürokrat, her kim ise suçludur.
Bunun affı, mazur görülmesi olamaz. Benim savunduğum fikrin ana teması olan keçi ormana zarar verir görüşü, bilimsel olarak kanıtlanmış gerçektir.
Bazı karşıt görüş sahiplerinin önerdiği ya da idda ettiği gibi zarar vermez, faydası da vardır gibi söylemlere yukarı da diğer yazılarımda belirttiğim sebeplerden dolayı katılmıyorum.
İlla keçini besleyeceksen, benim gibi yapar, bahçe budama atıklarını, biçtiğin taze ve ilaçsız çimleri, yabani otları, biraz da kendi yaptığın tahıl karışımlarını, doğal mineral tuzlarını eklersin mis gibi de besicilik yapasın.
Yok işin ucuzuna, kolayına kaçıp ''BİZİM '' milli valıklarımıza zarar verip sadece sen faydalanacaksan o işe de kanun ile mani olunur.
Konu bu. Yoksa organik keçi peyniri mi istiyorsunuz? Buyurun gelin benim adım dan önce lakabım ''organik yabani''.
Meyvalarımı saksağan ve diğer kuşlarla, bademimi harnupumu sincaplarla, sebzemi tahılımı böcü bötüyle, çimimi bahçe atığımı kirpi, tosbağa, kurbağa ile paylaşıyorum.
Benim sistem de her şey değerlendirilir. Ama emek vererek. Sevgili köknar ın bahsettiği gibi;
''saldım çayıra mevlam kayıra, bir dönüm bostan, yangel Osman'' larla bu işlerin yapılmasına karşıyım.
|