Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi balbay
Size vatanını milletini seven keçi çobanlarımızla ilgili yaşadığım bir örneği de vereyim.
İzmir Çeşme otobanı yapılınca iki bölge arasın da kalan yerlere keçiler gidip gelemez oldular. Bu arada da sakız ve delice koruma hatları ile vakıf, kurum, kuruluş ve kişilerin oluşturdukları bir çok dağınık genç ormanların da etrafları telle çevildi.
3 yıl önce Bodrum dan Çeşme ye evime dönmekteyim. Gece saat 01:30 civarı, hızım 120 km/h. hafif eğimli ve virajlı olan Karaköy civarını geçerken bir anda yüzlerce keçiyi yolun bölünmüş her iki tarafından karşıya geçer halde gördüm.
Arabam yererli ekipmana, bende dikkate sahip olmasam direk içerisine girecektim. 1-2 metre kala acı acı frenle durabildim.
O çoban hem otoban tellerini kesip karşıdan karşıya keçi geçiriyor, hem de diğer koruma altında ki alanlara hayvanını yayarak zarar veriyor.
Jandarma yı arayarak tespit yaptırdım. Çobanın 600 den fazla keçisi olduğunu tespit ettiler.
Ziyan ettikleri genç ormanlar için de tespit yapıldı ve durum korkunçtu.
Daha sonra benim başıma gelen olaydan 3 ay sonra yaz sonunun da ise bu sefer Zeytinler sapağında aynı durum tekrar yaşanmış ve meydana gelen kazada yeni evli bir çift güpe gündüz sürüye çarparak taklalar atmış, onlaca keçi telef olmuş ve malesef o çift ölmüştü.
Bi cevap da sevgili huyhuyhuy a,
Yaylada, merada hayvan yayıp besleyen her çobanın hayvanı malesef ne organik olur ne de sağlıklı. Bu tip besleme yöntemi de diğer yöntemler gibi ilgi ve özen ister.
O çoban hayvanını sadece dağda bayırda otlatıp gerekli tuzu yalatmaz, ek mineralleri vermez, yağmura, çamura ve yeterli büyüklükte olmayan ağıllara tıkarsa o hayvan hastalanır.
Sürüsüne dışarıdan damızlık teke bile almadığından bi kaç nesil sonra eş cinsel doğumlar olur.
Bu tip hayvanlar doğuştan hasta ve dayanıksızdır. Dolayısı ile basar ucuz antibiyotiği, ilacı.
İşte o et de süt de süper organik olur.
Ama bilinçli çoban yukarıda ki satırlarda defalarca anlatmaya çalıştığım gibi işini laiki ile yapar ve ne bana ne size ne de doğaya ve başkasına zarar vermemeye çalışır.
Bir de yayla da dağda bayır da antibiyotik kullanan sürülerin gübelerinden bulaşan atıklar dolayısı ile bir süre sonra zararlı parazitler, mantarların meraya verdiği zararı, ora da otlayan diğer hayvanların maruz kaldığı haksızlığı, doğal hayvan topluluğunun nasıl etkilendiğini de bilmek gerekir.
|
Sizin bahs ettiğiniz , çoban bizim oralarda evde tutulmaz , bir araba sopa yer.
Bahs ettiğiniz eski usul bakım için yapılması gerekenlere , bir de ben ilavede bulunayım . Hayvan her zaman , aynı yere otlamaya götürülmez. Zaman zaman farklı meralara ve değişik yeşile yayılır ki hertür gıdayı alabilsin . Ve bu da büyük miktardaki sürüleri sevk etmekte epeyce zordur. Tecrübeli çoban tecrübeli köpek gerektirir. Çobanlık gelişi güzel bir iş değildir. Bilgi ve tecrübe gerektirir.
Ben de tekrarlayayım . Keçileri gelişi güzel salıverelim demiyorum . Ama seanen keçisine yer açmak telaşı ile , eski usulü yok etmeyelim . Sonra ileride çok ararız.