Eylül sonu Ekim başı ekilen tohumlar Kasım da üşüdü. Konya Taşkent te. Mayısta dikilen fideler iyi durumda Konya Merkezde. İçAnadolu da Nisan Mayısta fide dikimi uygun gibi görünüyor. Ayrıca toprağa analiz sonucu uygun gübreleme yapılırsa mükemmel sonuçlar alınıyor. Biz fideler için hayvan gübresi kullandık. Hümik gübreleme de hayvan gübresinden önce yaptık ama toprağın durumunu tam bilmeden humik gübrelemenin hiç bir yararı olmayabilir. fideler şu an meyve bağlıyor olmalılar. Bahçeden uzakta olduğumdan bilmiyorum.
Direk torfa diktiklerimiz çok hızlı geliştiler. Bahçedekilere düzgün bir budama yapmadık. Ama torftakilere düzgün bir budama yaptık. Çok daha erken meyve bağlamaya başladılar. (Mayıs başı dikildiler temmuz başı meyve başladı.)
Bu bitkiyi kışın serada topraksız denemek istiyorum. Perlitte denemeyi düşündüm. enerji sarfiyatı en az olsun ve kontrolü kolay olsun diye.
Sonuç ; ekim hasat aralığı toprağın durumu ve bitkiye yapılan bakımla yakından ilgili. Bakım yapılmadığında Mayıs başı dikilen fidenin meyveleri ancak Ağustos ta görülebiliyor. Oysa şartlar optimumsa fide dikiminden 40 gün sonra çiçek başlayabiliyor.
Çiftci şartlarında veya halk elinde rastgele bir toprakta rastgele bir bakımla 75 günden önce meyve görmek mümkün değil gibi görünüyor. . .
|