View Single Post
Eski 25-07-2010, 00:14   #41
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu

İsmail Karagülle's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2009
Sayın Balbay , konuya son noktayı koymuş oldunuz. Yazınıza tamamen katılıyorum .

Benim itirazım , size veya herhangi bir katılımcıya değildi. Yazıların baş tarafından itibaren , gözden geçiriecek olursa , bazı yorumlarda , konuyu daha keskin hatları ile vurgulamak maksadıyla yapılan, aşağılamalar, hor görmeler açıkça vardı .

Yoksa salıverelim , keçileri yesinler fidanları diyecek kimseyi, değil bu platformda hiç biryerde bulamayız.

Doğanın kendi içinde kurduğu bir denge vardır. Bizim ne işe yarar? Bu canlı. Ne gereği vardır. Bu lüzümsuz ve zararlı canlının diye düşündüğümüzde , doğanın bu konuda mutlaka bir denge içinde olduğunu hatırlayıp . Bu dengeyede saygı duymalıyız.

Ben konu hakkında yapmaya çalıştığım . İnsan sevgisi , hayvan sevgisi , bitki- yeşil- orman sevgisinin , dengesinin de bozulmaması korunması gerektiğini anlatmak . Ve çobanı ve keçiyi , bu tabii sistemin vaz geçilmemesi gereken elemanları olduğunu unutmamakdı.

Ben bir kaç yıl önce köyümüzde hayvan edinip , bir müddet nostaljik bir çobanlık yapmaya çalıştığımda , kentten benim gibi gelip köye ev yapmış , kendi akrabalarım bile , kendilerini hem köyde yaşamak ama hayvanın dışkısını görmemek , sabahın erken saatinde sesini duymamak , kokusunu duymamak istediklerini açıkça söylemeyip . Mevcut kanunların neresinden istifade ederek bu işe engel oluruz diye , çeşitli girişimlerde oldular. Kaymakama , ilçe tarıma , orman bölgeye, tabiat varlıklarını koruma ya , vs şikayet ettiler. Ankara'dan torpiller aradılar. Bölge milletvekillerine bile konuyu anlatmaya çalıştılar.

Benim köyüm , Bir orman köyü , benim yaptığım (yapmaya çalıştığım , ve sonuda bu konular yüzünden bıraktığım ) hayvancılık ise keçi filan değil . Buzağı toplayıp , çoğunlukla , yarı açık şekilde beslemek idi. Tarlanın etrafı tel ile çevrili , hayvanlar o taralanın içinde geziyor. Bundan bile rahatsız oldular. O kadar kapalı alan içinde , bakıyorduk ki , ilçede her yerde şap hastalığı olduğu halde benim danalarda hastalık ortaya çıkmadı . Zira dışarı çıkatılmadılar. Bu son konuyu , bilir kişi olarak dinlenen ilçe tarım teknisyeni , hakime söyledi. Netice hakim hayvanları ormana sokmadığımıza , hiç değilse her zaman , ve sürekli olarak bu eylemi yapmadığımıza , bilirkişi ve şahitler dikkate alınarak suçlamanın yersiz olduğuna hükmetti. Ve biz muzaffer bir çoban olarak davayı kazandık ama , hayvancılığa devam hevesimizi kaybettik. Şimdi et ithaline kızanları gördükçe , ya da et fiatları çok diyenleri gördükçe, etlerde besi metotları yüzünden şikayet edenleri gördükçe , kızayım mı , güleyim mi ? bilemiyorum .

Şimdilik arılarla idare ediyorum . Birinin çocuğunu sokar veya balkonunda rakısını içerken rahatsız ederse onuda şikayet edecek bir kanun bulurlar.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön