View Single Post
Eski 24-07-2010, 00:59   #29
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Hukuk toplumu olmanın , ve kanunlara uymanın tartışması yapılamaz.

Köyde yaşayanların, çarpık kentleşmeye karıştığına dair fikir beyan etmesi pek fazla örneği olmasa gerek . Bu konuda Kente veya köyde yaşayan herkes toplumsal menfaat söz konusu olduğunda fikir beyan eder ve etmelidir . Ve kentli bireylerin , köydeki çobanın ormana zarar verdiğini davranışlarının zap-ı rapta alınması gerektiğini söylemesi, bu bakış ile yerleşik kanunlarla doğru gibi gelebilir.
Doğanın yüzlerce , binlerce yıldır oluşturduğu kendi kuralları vardır. Ve biz insanlar eli ile bozulmuştur. Bozulan bu dengeleri geri kazanmak için bazen hangisinin daha doğal olduğunu karıştırabiliyoruz.
Mesela , eskiden hayvancılık, sürülerin yazın yaylada , kışın kuytularda kışlatılması şeklinde bir nevi doğanın içinde yapılırdı . Sonradan biz insanlar ve sistemin bilim adamları , bu tarzın verimsiz ve doğaya zarar verdiğini söyleyerek , besi ahırlarında besin rasyoları , ve ilaçlarla besicilik yapılmasını önerdiler . Ve buna uygun YASAL düzenlemeler de yaptılar. Şimdilerde ise bunun terk edilmesi, ve organik ziraatçilik ve hayvancılık yapılması için baskı oluşturan sivil toplum kuruluşları etkinlik gösteriyor. Ve güçleri yettiği kadar da buna uygun yasalar çıkarılması için gayret sarf ediyorlar.

Ben Kentte doğup büyümüş bir Türkmen çocuğuyum . Atam , dedem , neslim orman köylüsü ve çobanlık yaparak yaşamını sürdürmüştür. Bu gelişmenin çok içinde değil , ama çok da dışında değildim .

Dedem zamanında , ne kanun vardı . Ne nizam . Ve 300 cıvarında koyun 150 cıvarında da keçimiz olurdu . Kimse sen niye keçi besliyorsun demezdi. Ormanlarımız da çok gürdü.
Bu gün artık, besicilik evresini de geride bıraktık . Daha doğrusu bıraktırıldık . Zira '' sizleri ilgilendirmese de '' Şimdi bizim köyde orman da yok koyun keçi de yok .
Sinop bu örneğin çok daha fazlasını yaşamıştır. Parke fabrikaları, kente parke yetiştirebilmek için canım ormanları yok ettiler. Orman köylüsü ormanın kesiminde ırgat olarak çalıştırılma, karşılığında hayvancılıktan vaz geçirildi . Bir yandan ormanda çalışma özendirilirken diğer yandan da kanunlarla hayvancılık yapması imkansız hale getirildi. Sonuç Bugün oralarda para kazanamadığı için kente hücum eden insanımız. Et ithal eden hükümetimiz. Ve ne olduğu belli olmayan etler.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön