View Single Post
Eski 23-07-2010, 13:17   #20
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
1994 tarihliORMANLARDA VE ORMAN İÇİNDE BULUNAN OTLAK YAYLAK VE KIŞLAKLARDA HAYVAN OTLATMA YÖNETMELİĞİ'inde, bölge orman şefliklerinin, belirli orman alanlarında, belirli miktar ve türdeki hayvanlara otlatma izni verilebileceğinin bir tarifi var. Doğru ve bilinçli uygulandığı taktirde sanırım en doğrusu da bu.

Bir zaman, bir kaç orman köyünü ziyaret etmiştim. Özellikle yörük köylerinin ana geçim kaynakları koyun ve keçidir. Eskiden keçi nüfüsunun azaltılması için nasıl bir baskı olduğunu, orman şefliklerinin nefes aldırmadığını, sonradan keçinin belli koşullarda ormana faydalı olmasının anlaşılmasından sonra yetişmiş ormanlarda keçi otlatılmasına izin verildiğini anlatmışlardı.

Karıştırırken bulduğum bir tablodaki rakamları aktarayım.1990 yılında ülkedeki kıl keçisi sayısı 9.7 milyon iken, bu sayı 2008 yılında 5.4 milyona inmiş.Yani hemen hemen yarıya inmiş. Elimde rakam yok ama, orman miktarı da benzer bir oranda azalmıştır diye düşünüyorum. Tabii bu, keçiler azalınca orman da azalır anlamına gelmez. Fakat en azından keçi sayısı orman miktarında bir faktör değil sonucu çıkabilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön