Bende uzun süre yogurt yapma aslinda yapamama sürecinden sonra yaklasik iki yildir cok güzel yogurt yapiyorum.
Maya cok önemli. Benim gibi yurt disinda olanlar maya bulmakta epey zorlaniyor.Cok cesitli yogurtlar denedim olmadi.En sonunda burada Türk marketinde satilan gazi adli mavi kutulu bir yogurdu denedim iste bu dur dedim.Mükemmel oldu.Nasil mayaladigimi kisaca anlatmaya calisiyim.
Ilk önce kutu süt aliyoruz ki burada günlük süt yok göremedim ben, bunca yildir buradayim.Ama kesinlikle paket sütlerin icinde, hic bir katki maddesi ve koruyucu yok cünki, EU standartlarinda yasak.
Neyse efendim,sütü bir güzel isitiyoruz kaynama seviyesine geliyor...Hatta kayniyor...Daha sonra istedigimiz bir kabin icine aktariyoruz ben cam kavanozda yapiyorum.daha sonra ilinmasini bekliyorum.Daha sonra asil mayalanmasi gereken yere yerlestiriyoruz...
Mayamiz asla soguk olmuyacak, mümkünse bir kac saat önceden dolabtan cikartip oda isisinda ilinmasini bekliyoruz.En son sütten bir kasik süt alip mayayla karistiriyoruz en sonunda sütün icine katip bir iki tur karistirip hic yerinden oynatmadan, eksi istiyorsaniz 8 saat,tatli bir yogurt istiyorsanizda 5 saat bekletip yine hic oynatmadan dolapta bir gün bekletiyoruz
(dolapta kapagi kapali kalirsa cok eksiyor ve sulu bir yogurt oluyor acik birakilirsa suyu buhar olup gidiyor kati kivamli güzel bir yogurt oluyor) sonra afiyetle yiyoruz.
mayalamada benim en cok yaptigim hata ise sütü hic kaynatmiyordum ilitip hemen mayaliyordum bu yüzdende yogurdum olmuyordu.Garip bisi oluyordu uzadikca uzuyordu yogurdum.
ama artik yogurt profu oldum

) asla disardan yogurt alip da yemiyoruz mis gibi ev yogurdu varken
2 litre süte kücük bir kase yogurt yeterli geliyor.