Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe
Arkadaşlar selamlar
Zeytinlibahçede kompost çalışmalarımız hızla devam ediyor.
Yakın bir keçi çiftliğiyle anlaşmıştık, bu baharda topladıkları doğal gübreleri düzenli olarak getirdiler, hemen hiç yağmur/güneş görmemiş bu gübrelerin hemen üstünü kapattık ve kompost olacakları zamanı bekliyorlar.
EM (etkin mikroorganizmalar) kompost tamamlandıktan sonra ilave etmeyi tercih ediyoruz.
|
Ayhan kaptan, elinde keçi gübren varsa hiç bekletme kompost yapmak için, benim anlatacaklarım kompost yapımından daha yararlı olacak bir yöntem sakın ha yabana atayım deme benim kompost uygulamalarımdan edindiğim tecrübeler yıllarımı aldı,elindeki keçi gübresini dengeli bir şekilde bütün zeytin ağaçlarının dallarının iz düşümüne gelecek şekilde sererek üstünü malçla örtmelisin, bu malç malzemesi muhakkak organik materyellerden seçmelisin samanda olabilir talaşda olabilir, dal üğütücü makinanız varsa öğütülmüş dallardan daha iyi olur diyebilirim, bu malçın üzerini EM'len spreliyerek işi tamamlıyacaksın.
Gelelim şimdi bu görüşlerimizin neden dikte etirir gibi uygulanmasını istememize, bilindiği üzere forumlar daki yazışmalarımın odağını kompost ve solucan gübre çalışmalarımın paylaşımlarıyla bu konudaki bilgilerimi takdir edersiniz.
Ben bu çalışmalarla birleşik organik maddelerinin vede bütün ahır gübrelerinin bitklilerin alış formuna geçişi kompost yaparak değilde solucanlara yedirilerek oluşan dışkları sayesinde en değerli bitki besini olmanın yanında enzim içerikli bitkilerin kök yapısını geliştiren vede hastalıklara karşı güçlendiren bir içeriğe sahip gübre olması bakımından, keçi gübrenizin solucan gübresine dönüşümünü sağlamanın bir yolunu size anlatmış oluyorum.
Bu uygulama sonunda ağaçlarınızın kök bölgelerine gelen noktalarda bu gübrelerin işlenmesi için toprak solucanları buraları mesken edinerek, bu bölge toprağının gevşetilmesinide sağlıyacaklardır, uyguladığın malçın ağaçların altlarının otlanmasını da önliyecek bu malçın solucanlara yatak görevi yapmasıyla bu bölgelerin toprak altı canlıları da çoğalacaklardır.
Sayın Ayhan kaptan açıklamalarımda yetersiz noktalar varsa bu konuyu detaylandımak benim için zevk olacaktır, bu açıklamalarım uzak bahçelerin yakın işbirliği ilkesine dayanması bakımından bütün arkadaşlarıma tavsiye etmekteyim, sevgiler saygılar.