Eğer soğanları bahçeye ekiyorsanız su birikmeyen su tutmayan bir yer olmasına özen gösterin..Ekimden bir ay önce bel küreğiyle hiç olmazsa bir 20-25 cm kabartın..Toprağı tavındayken kazın;çamur olmasın..
Yarı gölgeli yerler de ekim için müsaitttir..
Kuytu,güneşi oldukça görür bir yer idealdir.
Azotlu gübreler vermekten..sık sık soğan diplerine su vermekten kaçının derim..Hiçbir bitkinin tam dibine su vermek doğru değildir..Ayrıca toprağın üstünü kuru görüp sık sık su vermek te yanlıştır..Toprağın yapısını bozup çamurlaştırırsınız.
15-20 cm uzağına açacağınız kanallara su-gübre vermek en doğrusudur.
Taze hayvan gübresi vermemeli..Çünkü içinde haşerat-danaburnu üretebilir..Soğanların çok boylanmasına ve çiçekten ziyade sapa çalışmasına neden olabilir..
Benden soğan satın alan kişilerden ricam,soğanları gönderdiğim poşetler içinde tutmasınlar..Bir mukavva kutu içinde rutubetsiz,serin,gölge,havadar bir yerde muhafaza ediniz..
Arasıra kontrol ediniz ekim zamanına kadar..Eğer loş-rutubetli bir yerdeyseler durdukları yerde köklenmeye başlayabilirler..Böyle bir durumda saksınıza veya bahçenize hemen ekiniz söğanları..
Ülkemizin kuzey illerinde olanlar ekim ayı ortalarında,iç Anadolu illerinde olanlar eylül gibi,sıcak güney ve ege illerimizde olanlar ise kasımda ekimlerini yapabilirler..Ne kadar erken ekerseniz ekin ilk soğuklar oluşmadan soğanlar tahrik olup çıkmazlar,sürmezler..
Siz siz olun soğanların ekili olduğu yere aşırı su vermekten kaçının..Fazla su hastalıkları davet eder.
|