View Single Post
Eski 16-07-2010, 21:13   #1007
limon
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Sevgili Fatoş, 1 yıllık gözlemime göre Gardenya pek seçici değil. Geçen sonbaharda yarı gölge bir yere dikmiştim sonra kışın o kısımda çok su toplantığını görünce bu bahar hemen hemen tam güneş olan şimdiki yerine geçirdim. Ne çok sudan zarar gördü ne de güneşten. Çok nazlı sanırdım ama yanılmışım. Yalnız burası çok nemli bir iklim, nemden bir çok bitki (Başta Gül, Oya Ağaçları, bir çok sebze çeşidi ve ben vs..) zarar görürken Gardenya hoşlanıyor olabilir.

Çeşit konusunda bu kararı almamdaki en baştaki sebep, bir yıldır soğanlı bitkilere ilgimin artması. Onlar için ayırdığım bölüme 40 soğanın az geldiğini gördüm en az 3 katı daha sık olarak eksem ne kadar daha güzel görüneceklerini hayal ettim ki hayali bile güzeldi. Şimdi, yaz kış topraktan çıkarmaya gerek kalmayacak, o kısmın her mevsim yeşil ve çiçekli görünmesini sağlayacak dönüşümlü soğanlı türlerini bir araya getirmek kaldı.

Bahçem yeşil ağırlıklı, ağaçlar çok gelişti, renklendirmek istiyorum. Kısaca Clematis cenneti yaratmak istiyorum. Manolyaya Clematis sardırmak aklıma geldi ama Leylandilere sardırmak, aradan çıkan Acem borularının güzelliklerini görene kadar hiç aklıma gelmemişti. İşim, bahardan yaz sonuna kadar çiçeklenecek Clematis türlerini bulup karışım yapıp dikmek... Gölge bir kısımdakilerin ön tarafına da Ortanca ve Orman Gülü doldurmak istiyorum. Orman Gülünün çiçekleri çok çok güzel ama ömürleri pek kısa, Ortancalarla aynı şeyleri sevdiklerinden yanyana çok uyumlular. Sebze bahçesine çıkan kapının yerini değiştirmek istiyorum ama onun için kocaman bir ağacı sökmek gerekiyor, bunun için kış gelmesini bekliyorum, ağaca zarar vermeden yeni yerine dikebilmek için. Sebze bahçesine çıkan kapının üzerine Gül ve Clematislerden taç oluşturmak istiyorum.

Daha bunlar planlarımın çeyreği bile değil... Her gün yeni bir şey geliyor aklıma.

Ha bu arada "bu kadar uğraşacağına sat, yenisini istediğin gibi düzenle" yi de düşünmüyor değilim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön