View Single Post
Eski 14-07-2010, 02:49   #40
ibrahim37
Ağaç Dostu
 
ibrahim37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 436
Arkadaşlar ben de soğanlarımı Aağustos ayında ekiyorum. Özellikle sonbaharda çiçek açan türler bu zamanda ekilmesi gerektiğini düşünüyorum. İlkbaharda çiçek açanlar ise biraz daha geç Eylül, Ekim veya Kasım olabilir. Ağustos ayında ekmemim sebebi ise; kuru bir kumun içinde ve hiç nem almamasına rağmen bu dönemde bazı soğanlar kök salmaya ve tomurcuklanmaya başlıyor. Mesela Kadıköy acı çiğdemi doğada hiç yağmur yağmasa dahi 15 ağutosta çiçek açıyor! Bazı soğanlılar var ki yaz uykusuna hiç yatmıyor! (doğu karadeniz veya çok yüksek zirvelerden gelen bazı türler) Bazı soğanlılarda var ki topraktan çıkarılmayı sevmez. Yani anbalajı açılmış yiyecek gibi uzun süre dışarıda korumak imkansız.
Kendi tecrübeme göre; Muscari, Scilla, Galanthus, Sternbergia, Narcissus gibi türler topraktan çıkarılmayı sevmez. Bir şekilde çıkarılır ve birkaç ay dışarıda kalırsa o yıl çiçek açmayabilir açsa da tam istediğim şekilde gelişmiyorlar.
Buna karşılık Laleler ve Alliumlar yaz uykusundayken topraktan çıkarılıp kuru yerlerde ekim zamanına kadar muhafaza edilmesi daha doğru olabilir. Bunlar da yazın gelecek suya karşı daha hassaslar.
Yine de bir örnek vereyim; erken sökülen laleleri çöp torbalarına doldururlarken ben de kıyamayıp 4-5 tane almıştım ve hiç önemsemeden kumla karıştırıp bir kovaya koydum ve bir kenara attım. Kasımda ekerken baktığımda kumun üstünde kalan ikisi tamamen kurumuş ama kumun içinde kalan çok yeşil soğanlar bile çok güzel toparlanmıştı. Bu da gösteriyor ki; her koşulda soğanlar toprak içinde toprak üstüne göre daha emindirler.
Ayrıca ben Ağustosta soğanlarımı ekerken elenmiş kuru toprak kullanıyorum ve kesinlikle sulama yapmıyorum taki sonbahar yağmurları başlayana kadar. Eylül veya Ekim'de ise benim bahçede elenecek kuru toprak kalmıyor!.
Ancak daha az türde ticari amaçlı olarak yetiştiriyor isek; havasını, nemini ve ısısını kontrol edeceğimiz bir depolama sistemimiz var ise ve tamamen kontrolü bizim elimizde olan sera gibi bir ortamda üretim yapıyor isek. Yetiştirdiğimiz bitkiye göre ekim zamanını kendimiz ayarlayabiliriz.


Düzenleyen gece : 10-10-2010 saat 01:21 Neden: İmla hataları düzeltildi (düzeltmeler italik olarak işaretlendi).
ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön