Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hs_edirne
sn. kgursan, s.lutea doğa kökenli yani yabani bir bitki olduğundan zaten yıl boyunca toprak içinde durması bir problem teşkil etmez. sizin gibi tecrübeli arkadaşlarımız içinde dikim zamanını ayarlamak bir problem oluşturmaz. ancak amatör arkadaşlarımız çiçeklenme sorunları yaşayabilir. ben s.lutea'larımı saksılarda tam güneş altında terasta yetiştiriyorum. toprak ısısından kaynaklanan bir köklenme sorunu yaşamadım daha önce. eğer bitkiyi geç ekerseniz bitki yeterli kök oluşturamadan çiçekleneceği için kışa hazırlıksız yakalanıp donma tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor. bu arada tecrübe kazanmak için soruyorum, toprak ısısın yüksek olmasından kaynaklanan köklenme sorununu detayları ile açıklayabilirmisiniz ? ne gibi problemler yaşıyorsunuz ?
|
Sn. hs Edirne., Pek çok soğanlı bitkinin gelişiminde periyotlar önemlidir. Dikim periyodu, köklenme periyodu çiçeklenme/ ve /veya yapraklanma periyodu soğanlı bitki türüne göre faklılılk gösterir. Örneğin. L. candidum., Ağustos dikilir,nEylül-ekim köklenir e yaprak verir, kışı yapraklı geçirir, ve Mayıs civarında çiçeklerini verir.
S.lutea da, yaz aylarında (kanımca Temmuz-ağustos) dinlenme aşamasındadır. Eylülde havalar serinleyince, ilk yağmurlar düşünce köklenir ve Ekim civarında çiçeklerini açar ve sonra yapraklanarak soğanı besler ve kış boyunca gelecek yılın çiçeğini hazırlar. Ben böyle biliyorum.
Bu gelişme sekansları her soğanlı türde farklıdır. Örneğin frezya da., Yaz boyunca yüksek sıcaklıkta dinlenen soğanlar, Eylül civarındaki yağışlar ve hava sıcaklığının (Toprak sıcaklığının) düşmesiyle nem bulunca kök verir, yaprak verir, ve aralık ayında sıcaklık 15 0C a düşünce çiçek tomurcuğu oluşturur, ve kışı böyle geçirir, ilk baharda hava sıcaklığı artmaya başlayınca çiçeklenir, Mayıs-Haziran da tohum bağlar ve dölünü devam ettirir, Hazirandan sonra üst aksam kurur, toprak altı organı (soğan) dinlenmeye başlar ve 3 ay dinlenir sonbaharda tekrar köklenip hayat çemberini devam ettirir.
Bu yaşam çemberi her soğanlı bitki için benzer şekilde devam eder.
Ben geçen yıl arkadaşlara (Sanırım Eylül cıvarında) sternbergia lutea soğanları (Karaçiğdem) gönderdim sanıyorum hepsi Ekim civarında çiçeklendi.