Arkadaşlar yeni edindiğim bir bilgiyi hemen sizlerle de paylaşmak istedim.
80 yaşlarında olan teyzemden ara sıra anneannemin uygulamalarına ilişkin bilgiler alırım. Geçenlerde koponesti yaptım, anneannemin yaptığı gibi iyi olmadı. Püf noktası için teyzemi aradım. Konu peynir, yoğurt yapımlarına kadar geldi.
Anneannem yoğurt mayalamak için maya olmazsa tarhana kullanırmış. Tarhanada da yoğurt var ya ondan dedi teyzem. İşin bakteri, asit kısmı benim bildiğim konular değil. Belki bilen arkadaşlar varsa bu konudaki bilgilerini bizimle de paylaşırlar.
Yani; meyve, bakliyat, sirke, tarhana
vb mayalarıyla yapılan yoğurtlarla çiğ damlası, karınca yumurtası
vb. yapılan geleneksel yoğurtların insan beslenmesindeki katkıları, farkları nelerdir, hepsi aynı kapıya mı çıkıyor..
Ha, bunları bilsek ne olacak bilmesek ne olacak derseniz Nasrettin Hoca'nın dediği gibi sen de haklısın kardeşim derim. Zira şimdi artık elimize aldığımız sütün içeriğinden endişe duyup zararsız süt bulmak için kıvranıyoruz.
Neyse, konuyu tarhanayla açtık, tarhananın şifasına sığınıp tarifimizi verelim
Tarhanadan yoğurt mayasının elde edilmesi:
Anneannem tarhanayı suda ıslatıp biraz beklermiş. Tarhana dibe çökünce üstteki suyundan alıp yoğurt mayalarmış. Ben henüz denemedim. Deneyince sonucu da paylaşırım.