View Single Post
Eski 11-07-2010, 12:56   #272
süreyya
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
Arkadaşlar yeni edindiğim bir bilgiyi hemen sizlerle de paylaşmak istedim.
80 yaşlarında olan teyzemden ara sıra anneannemin uygulamalarına ilişkin bilgiler alırım. Geçenlerde koponesti yaptım, anneannemin yaptığı gibi iyi olmadı. Püf noktası için teyzemi aradım. Konu peynir, yoğurt yapımlarına kadar geldi.
Anneannem yoğurt mayalamak için maya olmazsa tarhana kullanırmış. Tarhanada da yoğurt var ya ondan dedi teyzem. İşin bakteri, asit kısmı benim bildiğim konular değil. Belki bilen arkadaşlar varsa bu konudaki bilgilerini bizimle de paylaşırlar.
Yani; meyve, bakliyat, sirke, tarhana vb mayalarıyla yapılan yoğurtlarla çiğ damlası, karınca yumurtası vb. yapılan geleneksel yoğurtların insan beslenmesindeki katkıları, farkları nelerdir, hepsi aynı kapıya mı çıkıyor..
Ha, bunları bilsek ne olacak bilmesek ne olacak derseniz Nasrettin Hoca'nın dediği gibi sen de haklısın kardeşim derim. Zira şimdi artık elimize aldığımız sütün içeriğinden endişe duyup zararsız süt bulmak için kıvranıyoruz.

Neyse, konuyu tarhanayla açtık, tarhananın şifasına sığınıp tarifimizi verelim

Tarhanadan yoğurt mayasının elde edilmesi:
Anneannem tarhanayı suda ıslatıp biraz beklermiş. Tarhana dibe çökünce üstteki suyundan alıp yoğurt mayalarmış. Ben henüz denemedim. Deneyince sonucu da paylaşırım.

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön