Yaklaşık bir hafta önce kaynana yumruğunu stok olarak kullandığım, mammillaria gracilis ile yapmış olduğum bir aşı denemesine ilişkin fotoğrafları eklemiştim. Aradan geçen süre içerisinde aşı tutmadı.
Aşının son haline ilişkin fotoğrafta görüldüğü gibi m. gracilis kurudu. Sanırım yeterince su alamadı veya aslında çok fazla olmamasına karşın küçük olması nedeniyle paket lastiğinin baskısına dayanamadı. Üst orta kısımda m. gracilisin kurumuş ve düzleşmiş hali görülüyor.
Bir deneme idi, başarılı olmadı ama yapı market ziyaretinde koparak düşmüş olarak bulduğum ve aldığım aşı kaktüs parçası ile aşı denememi yeniledim.
Sarımsı-turuncu renkte, forum üyesi uyar11'in yüklediği fotoğraflardan çok güzel aşı oluşturduğunu bildiğim kendi kendine fotosentez yapamayan ve köklenmeyen, aşı olarak gelişen bir kaktüs parçası.
Stok olarak yine aynı kaynana yumruğunu kullandım. Eski aşı yerinin birkaç mm altından düzgünce kestim ve kenarlarını verev olarak aldım. Diğer parçayı hazırlayayıncaya kadar suyunu çekmemesi içinde kesilen parçayı kapak olarak kullandım.
Aşı olarak kullanacağım parçanın alt kısmını düz bir şekilde kestim, fotoğrafladıktan sonra kenarlarını verev olarak aldım. Ortasında birkaç mm çapında hafif beyazımsı damar görünüyor. Aşı sırasında bu damarların stokta bulunan damar ile karşılıklı gelmesi veya birkaç yerden birbirine değmesi gerekiyordu. Stok kaktüsteki damarlarda aşıdaki gibi çok küçük olduğu için mümkün olduğunca damarların temasını gerçekleştirmeye çalıştım ama yeterli oldu mu bilemiyorum.
Son fotoğraf, aşının tamamlanmış haline ilişkin. Yine paket lastiği ile tutturdum. Bir hafta kadar sonra gelişimini yine bu sayfadan yayınlarım.