Sayın İlkin
Hoyaların Türkiye'de saksılarda toprak karışımları ile yetiştirilmesinde yaşanan en önemli problemlere ( gözlemleriniz ve yorumlarınız ile )
değindiğinizi düşünüyorum.Yine bitkinin doğal ortamını hatırlamalıyız.Yüksek ve sabit nem ,yıl boyunca fazla değişim göstermeyen süzülmüş ama az olmayan ışık ve yıl boyunca fazla değişim göstermeyen (ama güney bölgelerimizin meşhur sıcaklarından fazla olmayan)sıcaklık.Şu an için ilk faktörü irdeler isek satışta olan hoya türlerinden sanırım sadece H. İmbricata yaprakları için de yüksek nem yani terraryum istemektedir.Diğer türler bir şekilde dünyanın her yerinde evlerde yaşayabilir.Ancak hoyalar kök bölgesinde yüksek ve devamlılık gösteren neme ihtiyaç göstermektedir.Endonezyada bir hoya çeliğini ormanda ağacın dallarına bırakırsanız köklenip büyüyebilir.Biz de kökler için aynı ortamı yaratmalıyız.Sizin saksılarınıza kattığınız ve hidrokültür olarak tanımladığınız Hydroton yeterli su tutuculuğa sahip değil gibi görünüyor.Benim tamamen terkettiğim bir malzeme.Tüm hoya yetiştirenlerin temel sorunsalı aynı. Hem toprak geçirgen olsun(kökler hava alsın.) hem de bitkinin doğasına uygun şekilde kök çevresinde yoğun nem sağlanabilsin.Bunun 3 çözümü var gibi görünüyor.Eğer mümkünse Endonezya Tayland
vb hoyaların doğal olarak evlerin bahçelerinde açıkta yetiştiği ülkelere taşınmak.Bu koşulları sağlayacak toprak karışımları geliştirmek ve tamamen topraksız olarak bitkiyi kök çevresinde hava/suyu tutan bir madde içinde yetiştirmek.İlk çözüm pek gerçekçi değil...İkinci çözüm sizler dahil hoya yetiştiren (toprakta yetiştirmekte ısrar eden)hobicilerin tercih ettiği.Bunun için ben de uğraşmaya başladım ve teorik olarak başarılı olacağımı düşünüyorum.Üçüncü çözüm yolu benim tercihim ve sorunsuz gidiyor.Hoyalar için ışık ve sıcaklık nem kadar hayati önemde değil ve Türkiyede yeterince sağlanabiliyor.Kök bölgesinde nem korunabilirse hoyalar her evde yaşayabilir.Aksi halde Hollandalı bir satıcıdan bitki satın alabilir veya İskandinav hanımefendilerin sitelerinden yetiştirdikleri türleri tanıyabilir miydik ?