Sevgili maki hepimiz burada deneyimlerimizi gözlemlerimizi paylaşmalıyız ki en güzel şekilde bitkilerimize bakabilelim.

Gübre olarak ben mog adlı gübreyi kullanıyordum. Benim mail adresime, üye olduğum bir başka bitki grubundan gelmişti bu gübre ile ilgili tanıtım. Gübreyi kullandım çok da memnun kaldım. Kumkuat, kaktüslerde de kullandım aynı gübreyi. Sonrasında haşlanmış yumurta suyu ile ara ara sulamaya devam ettim. H.cornosa'nın yapraklarında yeşil lekeler çıkınca Mutlu Bey'e mesaj attım neden böyle oluyor diye. O da gübre eksiği var bitkinizde dedi, bir sürü çiçek açınca güçsüz düşmüş demek ki! İz elementleri ile birlikte 2 tür gübre yolladı bana, şimdi onları kullanıyorum... Roa'yı kullanmaya hiç cesaret edemedim doğrusu ama sizin bu konuda çok başarılı olduğunuzu görüyorum. Ellerinize sağlık...
Sayın HYDROSUCCESS, hydrocultur ile ilgili dediklerinize katılıyorum ama benim için tek olumsuz nokta şu. Eğer hoyalara sera veya akvaryum türü kapalı bir alanda bakıyorsanız ya da devamlı nem ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hiç bitkilerinizden ayrılmıyorsanız gayet güzel bir şekilde hydrocultur ile bu türlere bakabilirsiniz. Ayrıca çok suyu sevmeyen türlere de bu yöntem ile gayet güzel bakılabilir. 2 senedir baktığım tohumdan büyüttüğüm Adeniumlarım var. Onların saksı harcı da olduğu gibi geçirken, su tutmayan toprak var. Hydrocultur bu tür suyu sevmeyen bitkilerde de kullanılabilir bence. Geçen hafta 2 tür hoyam çiçek tomurcuğu verdi. H.minibelle'nin toprağında hiç hydrocultur karışımı yoktu. Toprak, torf, hindistancevizi lifleri vs. bulunmaktaydı saksı harcında, h. wayetii ise olduğu gibi hydrocultur ve orkide harcı içinde gelişiyordu. Şehirdışında bir hafta kaldım, gitmeden önce de her zamanki gibi nem ihtiyacı olan, saksı harcı kuruyan türleri suladım. Geldiğim zaman h.wayetii yeterli beslenemediği nem ihtiyacı bu sıcak havalarda da karşılanamadığı için saksı sarcı kurumuştu ve tomurcuklar saptan itibaren kuruyup dökülmüştü. H. minibelle'nin ise tomurcuk gelişimi sürüyor. Dediğiniz gibi bu bitkiler Türkiye şartlarında büyümeye elverişli bitkiler değil, onlara özel çabalarla bakabiliriz. Tropikal iklim bitkisi olan hoyalar ev ortamında devamlı gözlemle ve bakımla hydrocultur içinde büyütülebilir bence de ama uzak bir mesafeye gidersek onları kaybetmeyi göze alamayacağım için ben saksı harcına nem tutacak başka topraklarda eklemek zorundayım. Tabii devamlı gözlemlemeye hatalar varsa onları bulmaya devam ediyorum, ediyoruz. Hepimiz daha yolun başındayız...