Sayın HYDROSUCCESS bitkiler için hydrocultur'un ben de kullanılmasından yanayım. Bu temin edilemiyorsa kesinlikle orkide harcından bol bol koymak lazım. Yalnız bunları yaparken de sulamayı eksik etmemek gerekiyor. Özellikle benim gibi çok sıcak bir iklimde yaşıyorsanız sadece hydrocultur içinde büyüyen bir hoya sağlıklı olamıyor. Neredeyse hergün sulanması gerekiyor.
Ben tüm hoyalarımda hiçbirşeyi aşırıya kaçmadan yapıyorum. Gübrelemeyi de eksik bırakmamaya çalışıyorum. Yazın ayda iki kere gübre veriyorum. Kışın da 1 ya da 2 kere gübreliyorum. Sadece su ile bitkiler evde beslenemiyor. Mutlaka takviye almaları lazım. Bendeki Hoyalar tek bir daldan uzuyorlar, daha sonra alt gözlerden de yan dallarını vermeye başlıyorlar. H.wayetii kışın hiç hareketsiz kalmadı, geldiği zamandan beri yaprak çıkartıyor. Sadece büyümesi baharla birlikte hızlandı. Kışın doğal olarak ortam soğuk ise uykuya geçiyor tüm bitkiler. Benim iş yerindeki hoyalarımın hepsi kuzey cepheye bakıyor. Doğal ortamlarında hoyalar ağaç diplerinde büyüyen direk güneş ile temas etmeyen, yaprak aralarından süzülen ışıkla büyüyen bitkiler. Kışın da akşamları atölyemde bir ısıtıcı çalışmadığı için gerçekten çok soğuk oluyor. 3-4 dereceye düşüyor sıcaklık.
Benim kendi bölümümde h.cornosa'nın saksısını dolduran kökleri ilgili bir fotoğraf vardı. Ona bir göz atmanızı rica edeceğim. Aynı şekilde h.kerrii'de de saksı değişimini birkaç kere yaptım. H.obscura da boyna köklerini saksıdan çıkartıyor. H. serpens de öyle... Diğer saksılarda bulunan türlerin de arada kökleri yukarıdan görünüyor. Onlara da toprak takviyesi yapıyorum, besinsiz ve nemsiz kalmamaları için. Köklenme ile ilgili bir problemim yok o yüzden.

Bir ara evdeki türlerin fotoğraflarımı da çeker yüklerim buraya fikir vermesi açısından. Özellikle h.meliflua'nın gelişimini çok seviyorum. Her yerinden dal çıkartıyor, uzuyor... Bu hoyalarla uğraşmak ve gelişimlerini izlemek çok keyif verici. Tek şartla onları mutlu etmek mümkün; o da her türün ihtiyacı farklı. Mesela h.vitiensis asla çok suyu sevmiyor. Onu mümkün olduğunca hydrocultur ve orkide harcı olan bir saksıya aldım. Gelişimi çok güzel şuanda. Bitkilerin ihtiyaçlarını göz önüne alıp bakımlarını da ona göre yaptığımız zaman onlar da bizleri karşılıksız bırakmayıp çiçekleri ile ödüllendiyorlar işte.