View Single Post
Eski 08-07-2010, 11:17   #25
fikirci
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 95
Akıllı Hans vakası

1800 ku yıllarda Almanyada bir at gösteri yaparmış. Akıllı Hans adlı bu at basit toplama çıkarma işlemlerini yapabilmesiyle ilgi çekmiş.
Hayvan Davranıs Biliminin kurucularından olacak genç bir zoolog bu konuyu merak etmiş.
Gerçekten de hans tek haneli tüm sayıları toplayıp çıkarıp basit çarpma işlemlerinib ile yapıyormuş.

Sahibi ona bir işlem soruyor ve hans ayagını yere vurarak sonucu söyluyormuş.
Genç bilim adamı Hans ın sahibine sunu önermiş. Senin olmadıgın bir ortamda bu soruları soralım. Adam kabul etmiş. Hans sahibi yanında yokken hiç bir soruyu dogru yanıtlayamamıs. Ancak birkaç gun sonra tekrar denediklerinde sahibi yokken de soruları cevaplamış.
Sonunda genç bilim adamı Cahil bir köylu olan Hansın sahibinin de cevabını bilmeyecegi basit bir işlem sormuş. Anlasılan adamcagızın çarpım tablosu ezberinde bir sorun varmış. Sahibinin bilmedigi soruyu hansda bilememiş.
Ve genç bilim adamı şu sonuca varmış. Hans çarpım tablosu bilmiyor. Ancak sahibinin yüzünü okuyor. Dogru vurusa geldiginde durması gerektigini anlıyor. Ustelik beraber geçirdigi bir kaç gunde genç adamında tum vucut dilini çözüyor.
bu çarpm tablosunu bilmekten daha büyük bir yetenek.

Yıllar ve yıllar sonra konusan maymun deneylerinde akıllı Hans vakası yine gündeme gelir. 80 nli yıllar boyunca maymunlara dil ögretme çabaları içindeki bilim adamlarına Hans vakası eleştirisi getirilir.İşaretler ve kabartma harflerle basit kelimeler yazabilen deney maymunlarının sürekli bakıcılarıyanlarında yokken okuyup yazamadıklarını ve sureklihata yaptıklarını farkedilir. Bu teshis gorillere okumayazma ögrettigine inanan bilim adamlarınca siddetle reddedilerek deneyin tekrarlanmasına izin vermemiş.


ve son olarak. Evrende insandan sonra en zeki ikinci varlık köpekler. Köpekler 200 kelimeye kadar insan dilini ögrene biliyor.. Peki siz köpeginizin kaç faklı havlamasının ne anlama geldigini ögrenebildiniz?

fikirci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön