Arkadaşlar merhaba,
Ben Adapazarından Vedat,
Bizde bi abimizde amotörce yapılmış durgun suda yetiştirilen domates gördük ve bu işe baya bi merak saldık,
Öncelikle evimizde eski bir banyo küveti vardı onun sırdırmazlığını sağlıyarak 7 kök domates fidesi diktik,
Bir adet akvaryum hava pompası ile suya oksijen veriyoruz,
Her türlü kötü koşullara rağmen bitkilerimiz yaşamaya devam ediyor,
O kadar kötü koşullara rağmen o bitkiler yaşamaya devam ettiği için biz de bu işi biraz daha ii şartlarda yapmaya karar verdik ve evin arka bahçesine 6mt. x 12mt. uzunluğunda 72 m2 taban alanında 4 adet 0,60mt. x 10mt. (6 m2'lik) uzunluğunda 0,45mt. derinliğinde havuzlar yaptık.
Sera örtüsü için yan kenarları 4mt. orta noktası 5mt. yüksekliğinde bir demir karkas projelendirdik, şu anda demir doğramacının demir karkası bitirmesini bekliyoruz. Demir karkasın bitmesinin ardından 0,35mm kalınlığında aldıımız sera örtüsü ile kaplıyacaz.
Bi ayrıntıyı yazmayı unutmuşum, havuzların yapımı için öncelikle tabi zemini yaklaşık 0,50mt. kazdık ve kazdığımız zemine 10 cm. tüvenen malzeme serdik, tüvenenin üzerine 5cm. x 25cm. x 50cm. büyüklüğündeki ytonglarla havuzları oluşturduk.
Allah nasip ederse bu hafta sonu dometes fidelerini yerlerine yerleştireceğiz.
Bu arada havuzlardaki suyun EC ve PH değerlerini ölçmek için bir alet alacağız, ancak benim takıldığım bi nokta var ve siz değerli üstadlardan görüş almak istedim.
Havuzlardaki suyu 4 adet akvaryum devirdaim motoru ile sirkülaşyonunu sağlıyacağız. Bu motorlar aynı zamanda devirdaim yaparken suya oksijen de veriyor imiş. Ancak bunun yani sudaki oksijenin yeterli olduğunu nasıl anlıyacağız. Yani yapmış olduğumuz 0,60mt genişliğinde 10 mt. uzunluğunda 0,45mt derinliğindeki havuzlarımıza 0,40mt. su doldurduğumuzda 2,4 ton suyumuz olacak. Havuzlara koyacağımız devirdaim pompaları da 2,7 ton suyu devirdaim edecek kapasitede olacak.
Bizim hazırladımız bir havuz da 50 kök domates fidesi olacak, yani 2,4 ton suda 50 kök domates fidesi olacak. Bu 50 kök domates fidesinden iyi bir verim alabilmemiz için 2,4 ton suyun içindeki oksijen miktarı önemlimidir. Şayet önemli ise bu oksijen miktarının ne olması gerekir.
Konu biraz uzun oldu kusura bakmayın,
En kısa zamanda fotoğraf ekliyeceğim,
Son parağraftaki soruma cevap verebilirseniz çok sevinirim,
Her kese iyi çalışmalar dileklerimle,
Vedat SÖNMEZ
|