Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kharel
L.candidum çiçek sapından soğancık üretimi ne kadar zaman alıyor? Ben denedim küflendi ve attım.
|
Sayın Kharel,
Aslında üstteki üretim mesajların da onuda paylaşacaktım, fakat saptan üretimi oldukca tecrübe isteyen bir şey, onun nem oranını ayarlamak oldukça zor. Nem fazla gelir çürütürsün, az gelir düzgün bir yavru yapmaz.
Ben size şöyle amatörce yapabileceğiniz basit şekliyle anlatmaya çalışayım. Bizim kadar olmasa da yarı yarıya tutturursunuz, sanırım oda yeter.
Çiçeği bittikten sonra, ki büyük bir ihtimalle çiçeği 25- 30 cm sapı ile birlikte kesmişsinizdir, kesmemiş olduğunu farz edelim, bu 25-30 cm lik bölümü kesin,geri kalan bölümü sağa sola oynatarak çekin alın, tık deyip kopacaktır.
Yapraklarını sıyırın sıcak olmayan serin gölge içerisi karanlık değilse üstünü örtün karanlık olmasını sağlayın, 10 gün hiç ellemeyin 10 gün sonra örtüyü açın fısfısla siprey şeklinde hafifce nemlendirin ve örtün arada bir kontrol edin (
küflenme gördüğünüz an üstlerini açın bulunduğu yeri havalandırın,) 20-25 gün zarfında yavru soğanlar oluşmaya başlıyacaktır, bu dönemden sonra üç günde dört günde bir yine sipreyle nemlendirin, üstlerini örtün.
Fazla nem hemen küf ve çürüme başlangıcıdır, buna çok dikkat etmek gerekir.
Daha sonra bu şekil de bir oluşumla karşılaşabilirsiniz.
Bu oluştuktan sonra da
Bu resimdeki gibi olduğu dönem de, olduğu gibi kum toprak gübre karışımlı harcın üzerine yatırıyoruz, üzeri örtülecek kadar yine aynı harcla kapatıyoruz.
Bittimi, bitmedi.
Harcınız nemli ise sulamıyoruz, değilse yavru soğanlara inecek toprak ıslanacak kadar su veriyoruz.
Bundan sonra hiç sulamasanız da olur yağan yağmurlar yeterli gelebilir.
Kormayın susuzluktan bir şey olmaz, sulayıpta su dengesini tutturamazsanız hepsini çürütürsünüz. (Bundan dolayı sulamanızı tavsiye etmiyorum.)
Yapraklar yüzeye çıktıktan sonra da zaten kışa giriyoruz yağan yağmurlar yeterli gelir, yaza doğru havaların kurak gittiği bitkilerin terlediği dönemler de sık olmamak şartı ile sulama yapabilirsiniz.
Pek anlatım becerim yok ama, İyi anlatabildim mi bilmiyorum
Tohumdan üretimi daha önce anlattık mı bilmiyorum (
kafa eserli biraz hatırlayamadım.
) anlatmamışsak bir dahakine onuda anlatırız.