sevgili arkadaşlar., 10 gündür bu başlığa yazamadım. Sizlerin mesajlarını okuyunca da çok üzüldüm. ne oldu da fideler kurudu, ? inanın cevabını bende veremiyorum. Ben de sizin gibi hüsran içindeyim.
Tamam bazı çeşitlerin (renklerin) gelişimleri farklı olabilir. Bu nedenle kimi renk kısa kimisi uzun olabilir. Ama bu kadar da fark olmaz ki? Nisan sonunda 5 yastığa 6000 fide diktim 2 yastık tamamen dikildiği gibi kaldı?? 3 yastıkzayıf da olsa gelişiyor. Geçen yıl bu serada lisianthus vardı? ve güzel gelişmişlerdi bu yıl olmadı. (Resimleri yükleyemiyorum picture menagerim çalışmıyor)
Haziranda sizinkilerle birlikte ikinci seraya tekrar diktim, nazlı büyüyorlar. daha 15 cm olmadılar, buna karşın komşum 5m öteye aynı zamanda dikti bitkiler çok güzel gelişiyorlar, kıskanıyorum. demek benim seraların toprağı ölmüş. Artan 20 kadar fideyi de açık alanda hercai menekşelerin arasına attım!! diktim. hiç bakmadım sadece arada su verdim inanın daha güzel ve kalın oldular
Şimdi yukardaki bazı sorular var:
1. sn cemo., yere dökülen tohumlardan ortam uygunsa çıkabilir, fakat çok zor. çeliklerin köklenmesi de çok zor oluyor.
2. Sn limon un fidelerinin ölmesi acaba kullanılan torf- cocs dan olabilir mi? diye düşünüyorum. Bunlar DÜŞÜK PH lı materyaller. Toprağın PH sı 6,5 dan az olunca Lisianthus gelişmiyor?!. En uygun ph 6,5-7,0 arası. Sanıyorum bu materyallerden bol kullanmıştınız? Yani diğer pek çok bitkinin (açelya, ortanca
vb.) istediği 6,0 ph da lisianthus gelişemiyor.
3. Diğer pek çok arkadaşın fidelerinde aşırı sulama dan (devamlı ıslak ortam, kurumadan sulama ile köklerin ölmesi) kaynaklanan çürümeler olabilir mi ?
4. Bir önceki lisianthus toprağına tekrar dikilirse olmuyor. Benzer şekilde bazı soğanlı bitkilerden sonra da olumsuz etki olabilir mi? diye düşünüyorum.
Sonuç olarak: Bu kadar aylarca özen gösterdiğimiz halde bitkiyi yaşatamayınca üzülmemek mümkün değil, ama yapabileceğim bir şey varsa yapmaya hazırım. Hepinize kolay gelsin.
Not. İlgili fotoları küçültecek programı bilgisayara yükleyince hemen paylaşacağım.