Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera
Sn emekl, goji bitkisinin bahsettiğiniz küçük boylardayken tepesinin alınmasını aslında biz değil, gojinin gerçek anavatanında yetiştirenler öneriyor. Goji bitkisi meyvesini ana dal üzerinde değil de genellikle yan dal üzerinde ve uçlarında verdiğini gözlemledik 3 yıldır. Yan dal oluşumunu teşvik amacıyla kırbaç şeklinde uzayıp giden fidenin uç kısmı koparıldığında( tepe budaması diyor buna dış kaynaklar) kısa süre içinde yan dal oluşuyor ve Sn Meyvelitepe' nin de belirttiği üzere çok erken yaşta bile meyve alınabiliyor.
2 adet bitkiyi sizin dediğiniz gibi kendi haline bıraktım, kamçı fide olarak sadece uzama yapıyor. Tepe budamasını yaptığım tüm goji fidelerim (14 adet) çiçekli ve çok sağlıklı durumda. Bunlar 3 yılda edindiğim gözlemlerim.
|
YİNE KENDİMİ ANLATMADIM ANLAŞILAN!! kardeş yabancı kaynaklar doğru söylemiş vede doğru zamanda doğru uygulamayla işi çözmüşler, bende onu söylüyorum....ben 1,5-2 yaşından evvel yapılacak TEPE BUDAMASININ VERİMLİLİĞİ AZALTACAĞINI SÖYLÜYORUM..... siz erken dallanma ve çiçek dolayısıyla meyve almak istersenız tepe budamasını erken yapın kardeşim, sizin bileceğiniz iş...amma usulune uygun tepe budaması vede yan dal budaması ( yukarıdakı -zannedersem gulşen hanıma - uygulattığınız şekilde değil !!) BİR EVVELKİ YAZIMLA BUNU BIRLİKTE DEĞERLENDİRİN ,SENEYE GÖRÜŞÜRÜZ, OLDUMU ? kardeş..... ah bu arada şunu belirteyim SAYIN MEYVELİTEPE ile hemfikirim tepe budamasındaki uygulamasından yanlış anlamadıysam oda en azından BİR YAŞINDAN SONRA ÖNERİYOR TEPE BUDAMASINI !!!!, yan dal ve piçlerin alınması farklı şey tepe budaması farklı şeyyyy.. KARIŞTIRMAYALM.....