View Single Post
Eski 30-06-2010, 12:13   #358
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Solucan gübre hasadı uygulamalarım.

Solucan gübre hasadını Açıklıyarak bu konudaki nihayi işlemin hangi aşamalardan geçerek bu gübrenin kullanıma sunulmasını kendi kurduğum düzenek üzerindeki açıklamaları paylaşımlar sunuyorum.

Arkadaşlar solucan gübresi üretimi için 500lt polyester su tankını kullandığımdan en alt bölüme yapraklardan oluşturduğum kompost yatak malzemesi ile toprak üzerinde ürettiğim solucanları yerleştirerek , bundan sonra su tankını iki bölüm olarak ayırarak, mutfak atıklarının ilave edildiği bölüme atıkları solucanlara sunarak işlemi başlatmıştım.

Atıkları bıraktığım bölümdeki atıklar olgunlaşmalarından sonra, solucanların yatak bölümüne aktarımlar yapıyordum, yeni atıkları da olgunlaşanların arka bölümüne ilave ediyordum, bu süreç içinde solucanların yatak bölümünde artan atıkların işlenmesiyle soucanlar alt tabakalar inerek atıkların tamamamını işliyorlardı.

Hasat için bu bir kolaylıktı, alt tabakalardaki işlenen atıkları hasat için almak için bir gün önceden alt katmandaki işlenen atıkları alırken solucanlarda ortaya çıkıyor du, solucanlar daha sonra bu bölgeleri terk ettiklerinde gübre hasadı daha uygun duruma geldiğinde olgunlaşan gübre içinde sadece ufak solucan yavruları ve yumurtaları kalsada bunlar iyi bir gözlemle gübre içinden ayıklanabiliyordu.

Hasadı yapılan bu gübrenin direk güneş almıyan bir yerde, yere serilerek kurutularak eleme işleminden geçirilerek işlem tamamlanıyordu, elek üstü kalanlarıda bitki toprağına malç olarak sererek değerlendirmekteyim.

Bu uygulamalardaki açıklamalarımın ayrıntılarını ilgilenen arkadaşların yorumlarına uygun açıklamalar getirebilirim, ilgilenen arkadaşlara şimdiden kolaylıklar dilerim.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön