Orijinal Mesaj Sahibi Terra
Sayın Yılmaz Yalçın,
****** yaşadığım deneyimlerimi paylaşmayı çok isterim, ama benim deneyimim çelikle ya da tohumla Clematis yetiştirmek gibi karmaşık konuları içermiyor, bu gibi konularda forumda çok ciddi deneyimlerini paylaşmış arkadaşlar. Daha 4-5 sene önce Clematis yetiştirmeye başladım, ve böyle bir bitkiyi anlayabilmek için gerçekten yıllar gerektiğini farkettim, neyseki çok güzel kitaplar ve internette çok zengin bilgi içeren siteler var. Ektiğim Clematis fidelerine sadece kitaplarda yazdığı şekilde iyi bakmaya çalışmaktan ibaret benim deneyimim. Gördüğüm kadarı ile bakımlarındaki en önemli püf noktası, topraklarının sürekli nemli kalmasını sağlamak. Bitkinin kök kısmını güneşten korumak da gerçekten faydalı. Bitkinin dibine Ortanca, Hosta, Calla gibi büyük yapraklı bitkiler ekmek, ya da sadece gölge yapacak küçük bir çit bile dikmek faydalı oluyor. Ayrıca sanırım Clematis'lerin çoğu yarı gölgede daha mutlu oluyor. Tam güneşte ekili Clematis'ler daha küçük çiçek açarken, gölgedekiler iri iri çiçekler açıyor. Ben ayrıca çam yongaları ile malçlama da yaptım, sanırım bunu da sevdiler.
Clematislerin dalları ince ve yaprakları az olabildiği için, belirli bir alanı Clematis ile kaplamak uzun süre alıyor, çiçeğin sürekli güçlenmesini beklemek lazım. Ayrıca, uzayan dalları, tekrar aşağı, yana, sağa, sola, yukarı şeklinde bir çerçeve üzerinde dolaştırmanın da faydası oluyor, yayıldığı alan genişliyor. Başka bir Clematis'in üzerine ya da nispeten yavaş büyüyen başka bir bitkinin üzerine gelişecek şekilde ektiğinizde de elde edilen sonuç güzel oluyor. Sarmaşık güller ve Yasemin şimdiye kadar rastladığım en uygun ortamlardı. Hanımeli ve Amerikan sarmaşığı ise en uygun olmayanları. Clematis'ten daha hızlı büyüyen bitkiler gelişen çiçekleri bastırıyor. Amerikan sarmaşığı üzerine ektiğim Dr. Ruppel açmadı diye söylenirken, sarmaşığı budadığımda altında hiç farkedilemeyen öbek öbek çiçekler çıktı. Bunun üzerine budama sıklığını artırdım. Ama aynı yöntem Hanımeli'nin dibine ektiğim Hagley Hybrid'de pek işlemedi, çiçekler budamaya rağmen sürekli altta kaldı. Bunun üzerine Clematis'in yerini değiştirdim.
Türlerine göre veya bahçedeki yerlerine göre bazen çok farklı da davranabiliyorlar. Leylak ağacının altına bir tarafa Tangutica, diğer tarafa ise Comtesse de Bouchad ektim. Yaz ortasında Comtesse de Bouchad birden kurudu, tangutica ise daha da istilacı hale geldi. Bir sonraki ilkbahar kuruyan Clematis'in tekrar çıkmasını bekledim ama çıkmadı. Öte yandan yaz ortasında yerini değiştirdiğim Ms. Bateman'da birden kurudu, ama bir sonraki sene yerden bir sürü yeni sürgün fışkırdı.
Clematis kitaplarında en öenmli konulardan birisi de 3 gruptan oluşan budama teknikleridir. Ben zaten cılız olan bu bitkileri budamaya hiç kıyamadım. Yalnız bazı türler, örneğin Jackmanii, sezon sonunda tamamen kuruyor, ilkbaharda da bu kuruyan sürgünlerin sağından solundan yeşermek yerine, kök bölgesinnden kuşkonmaz'a benzer yeni sürgünlerle canlanıyor. Bu durumda, zaten kurumuş olan dalları toprak hizasından kesip çıkarıyorum.
Gübreleme için fırsat oldukça ilkbaharda yanmış çiftlik gübresi, ve granül Ortanca besini ya da Gül besininden birer avuç veriyorum. açıkçası her ikisinden de verdim, sonuç başarılı oldu. Henüz daha Clematis'e özel verilen formüllerden denemedim.
Clematis'ler de yaşadığım en ciddi sorun salyangozların yeni sürgün ve çiçeklere verdiği zarar oldu. Gece sulama yapmazsanız ve yağmurlar azalınca bu sorun da düzeliyor. Nelly Moser'da ilginç bir durum var. Her ilkbahar çiçekler en alt dallarda açıyor ve hali hazırda uzamış üstü tomurcuk dolu üst dallar birden sararıp kuruyor. Bitkinin kalanı sağlıklı gelişimine devam ediyor. Ama 50 cm.'i bitki pek geçmiyor. Böylece doğal bir cüce Nelly Moser türü oluşmuş oldu. Henüz derdini çözemedim. Diğer sorunum da, bir önceki mesajımda belirttiğim Armandii için bahçede doğru yeri bulamamam, bu türü bir türlü memnun edemedim. Kokulu olduğu için özellikle ve ısrarla deniyorum. Bu arada montana türleri de hiç azımsanmayacak kadar kokulu. Özellikle Clematis Montana Mayleen'in karanfil ile yasemin arası çok keskin hoş bir kokusu var, ne yazıkki çiçeklenme süresi çok kısa.
Bir de Clematis çok ilginç bir çiçek. Benim bahçem ev ile birlikte toplam 20 m. x 20 m.'lik bir bahçe. Diğerleri ile karşılaştırıldığında küçük sayılır. Şu anda 30 civarında Clematis ekili, rahatlıkla diğer bitkileri etkilemeden bir 70 tane daha ekilir. Küçük alanlara çok sayıda ekilebiliyor, ve o kadar çok çeşidi var ki. İnsan elinde olmadan saplantı halinde bulabildiği her türü bahçesine sığdırmaya çalışıyor.
Herkese eğlenceli bir yaz dilerim, tüm emekler aslında geçirilecek vakti daha renkli kılmak için.
Saygılar,
Terra
|