Delfin,
salkım güvesine ve
domates yeşil kurduna zaten ruhsatlı.
Domates yeşil kurduna karşı o kadar çok ve ucuz ve aynı zamanda zehirli ilaç var ki; delfin e sıra gelmiyor.
Üreticiye bu ilaçlar için destek verilmezse, niye kullansın?
Delfin i ruhsatlı olmadığı
zeytin sineğine kullandık geçen yıl ve etkili olduk. Bu yıl yine kullanacağız. Denemekte fayda var.
Geçen yıl _bazı nedenlerden_ 15 ceviz ağacına bakamadım ve
ceviz iç kurduna geri kalanları da
ağaç kakana kaptırdım.
Bu yıl
ema ve daha sonra
iki defa _yarın yine kullanacağım yağmur sonrası_ delfin kullandım.
Çeviz iç kurdu zararlısı 1/20 gibi hesapladım. Hatta bazı ağaçlarda hiç yoktu.
Geçen yıl, bu ceviz taneleri üzerindeki noktaların ne olduğunu merak ettiğimde çok geç kalmıştım.
Çeviz iç kurdu vuruğu. Hemen delfin ile ilaçladım. Şu ana kadar başarılıyım.
Sn.
lilium' a daha önce sordum, ceviz iç kurduna
''hangi ilacı kullanıyorsunuz'' diye. ''
Madex'' demişti.
Ancak
dolu vuran ceviz ağaçlarının bazı resimlerinde ceviz iç kurdu zararlısı görmüş (gözlüklerim takılıydı) _ uygun düşmez diye_ soramamıştım. Zarar eşiği denen bir şey de var tabii...
Önce ve sonrasında, sordum soruşturdum delfin in madex e göre daha etkili ve tercih edildiğini öğrendim.
Evet Sn. Acemi' nin dediği gibi
delfin elma iç kurduna da denenebilir.
Delfin nin başarısız olduğu _
olması gerekirdi_ trabzon hurmasında
akdeniz sineğine karşı kullandık.
Bir yerlerde hata yapmış olmalıyım. Bilemiyorum.
Konuştuğum uzmanlar akdeniz sineğine etkili bir organik bir ilaç _ zehirliside yok ya_ yok diyorlar. Benim görüşüm _belki yanlış görüyorum_ akdeniz sineği yumurtayı bırakmak için trabzon hurmasının kabuğunun yumşamasını bekliyor. Çok ince kabuğu deliyor ve yumurtayı bırakıyor. Yani zeytinde ''v'' şeklinde ve ceviz de ki gibi vurauk gözlenmiyor.
Sinek yumurtayı hurmanın ince zarının içine bırakıyor (belki bitki hemen bunu onarıyor) ve delfin in bakterisi buna ulaşamıyor.
Bunun için başarısız olabiliriyoruz dediğimde doğru olabileceğimiz söylendi.
Bu yıl yine 8, 10 ağaçta deneyeceğim. Bu geçen yıl, bu sineği kaolin kili ile bile kandıramadım.