Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hasan Lalezar
merhabalar Ankara'da geçen bahrda diktiğim yıldızlar yazın çiçek açmıştı. Kışın Ankara'nın soğuğunda toprakta kalmıyacağını düşünerek soğanları sonbaharda soktum pek soğuklara kalmadan soktum diye hatırlıyorum . Ama kapalı soğuk bir depoda sakladım soğanları şimdi kontrol ediyorum çürüme yok ama biraz yumuşaklık var acaba soğanları çürüttümmü yapabileceğim birşey varmı? Teşekkürler..
|
Hasan bey,
Yıldız soğanlarını çıkarmakla iyi yapmışsınız ama yıldız soğanları yumuşamaya başladı ise bozulabilirler demektir. Bence bir an önce hazır satılan torf topraklardan alıp, küçük çilek kasalarından birineyada uzun alçak bir saksıya doldurun ve soğanlarınızı onun içine yüzeyel bir şekilde gömün. Sulamayın, yine karanlık, serin yerde muhafaza edin. Bu belki bir kurtuluş olabilir. Bahar geldiğinde yerlerinde sulamaya başlayın. Filiz verdiklerinde ister filizleri diplerinden keskin bıçakla keserek, küçük saksılarda köklendirip yıldızınızı çoğaltın, isterseniz direk soğanları ile birlikte gömerek yetiştirin.
NOT: Ilıman iklimlerde yıldız yetiştirenlerin topraktan çıkarmalarına gerek yoktur, 3-4 yılda bir çoğalan soğanları baharda çıkarıp, çoğaltabilirler....
Kolay gelsin.