Merhaba arkadaşlar,
Uzunca bir süredir siteyi okuyarak doğa ve bitkiler hakkında ne kadar cahil olduğumun farkına vardım.
Geçen sene Ankara kelesinin altında bulunan satıcılardan aldığım 2 torba torftan bir tanesini çiçeklerin saksısını değiştirirken kullandım. Kalanını ve diğer torfu da kullanmadığım akvaryumumun içerisine boşalttım. ayrıca bahçe topragıda ekledim. yinede torf miktarı çok fazlaydı. %80 torf %20 bahçe toprağı oldu. şimdi çok kötü bir karışım yaptığımı anladım.
Gelelim benim soruma ;
1. bu topraga ektiğim hiçbir tohum çimlenmedi. Tohumlarım : 5 tane ceviz, 30-40 tane kiraz, 8-10 tane iğde ve 15-20 tane de keçi boynuzu ile 5-6 tane kayısı ile 4 tane de şeftaliydi. bulardan halen hiç biri çimlenmedi.
bunların çimlenme engeli mi var?
2. ben bu karışıma kullanılmamaktan çimlenen 3 tane soğan ve 9-10 tane sarımsağı diktim. soganlar o kadar büyük olmasına ragmen 15 cm kadar büyüdü ve çıkarttığımda ise kökleri sıska kadar kalmıştı. sarımsaklardan ise sadece 3-5 tane yeşerdi. onlarda pek büyümedi. sadece bir tanesinin tadına bakabildim o kadar.
torfun hiçbir besleyici özelliği yokmuş diyebilirmiyim. torf kadar daha toprak ve gübre bularak zenginleştirirsem seneye bir şeyler olabilirmi?
3. zenginleştireceğim toprağa çeri domates fidelerinden dikebilirmiyim.
şimdiden teşekürler...
|