Ben bu mart ayında diktim.. Haziranın 20 siyle ömürlerini çoktan bitirdiler. Tohumlarını topladım.
Her renginden elimde mevcut. Beyaz, pembe, çok açık pembe, çingene pembesi, kırmızı, açık kırmızı, mor, açık ve çok koyu mor, çok açık turuncu,
bide sayet bezelye çiçekleri ters tozlanmaya ugramıyorsa pembeli-beyazlı, kırmızılı-beyazlı
Kokulu, Dev (giant) bezelye çiçekleride var.
10 cm arayla 1'er fide dikerseniz resmen önünde bir duvar haline geliyor. Bu yıl ilk deneyimimi yaşadım onlarla. Sarmaşık çağlayanı yapmak isteyenlere öneririm. Dikine ipler mutlaka koyun, aşırı sarılıcı kolları var. Ömürleri çok kısa yalnız. 3 ay kadar yaşıyorlar. son 1 ay çiçekli geçiriyorlar. Sonra kurumaya ve sararmaya başlıyor.
Tohumları ben sera etkisine maruz bırakarak 1 haftada çıkartım. 4-5 cm yüksekliğinde toprağa diktim. Dondurma kabına, üst kapağıda sürekli kalacak şekilde. İlk sulama bayağı bol. Sonra toprak kurudukça sadece avucumla biraz su atarak yaptım. Çok hızlı filizleniyor. 4/3 ü 1 hafta içinde çıktı bu şekilde. filizleri yarım parmak boyuna gelmeden asıl yerlerine geçirdim.
İnternette 10 cm olunca şaşırtma yapın diyor. Ayrıca bezelye çiçekleri şaşırtılmayı sevmiyorlar. Çok çok kücükken şaşırtma yapmanızı tavsiye ederim. Asla odunsu gövdeye sahip değiller. 2 tane çöp şiş( odun ) kalınlığında bir gövde, çok güzel çiçekler, yapraklardan daha fazla çiçek, 1 mevsimlik bir güzellik arıyorsanız tam size göre. Uzaktanda yakındanda çok güzel bir kompozisyon oluşturuyor. Şayet duvar şeklinde yapmışsanız. Ben ağaç dibine diktim. Ağacın bir dalına paralel olarak diktim. Topraktan o dalada doğru dikine ipler çektim. Dala ucu ucuna yetişebildi. Dalla toprak arasında her yerden çiçekler çıktı. Perde serilmiş gibi oldu. Arkasına geçip piknik yapılabilir hale geldi. Güneş ışınlarını kapatıyor
Elimde bayağı tohum oldu. Önümüzdeki marta yine dikicem.