View Single Post
Eski 14-01-2007, 21:33   #24
arodopman
Ağaçsever
 
arodopman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2004
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 82
C Vitamininin Kuşburnu’ da bu kadar çok bulunması, yurdumuzun her yerinde kendi kendine ve bol miktarda yetişen bu bitkiyi halk sağlığı açısından hayli önemli kılmaktadır.

Bu noktada Kuşburnu’ nu önemli kılan C Vitamini ile ilgili olarak ta birkaç söz söylemek sanırım, bilgilerimizi bir kez daha tazelememiz açısından yararlı olacaktır.

C Vitamini olarak adlandırdığımız Askorbik Asit doğada oldukça yaygın olarak bulunmaktadır. Bir çok meyve ve sebzelerde değişik olanlarda vardır. Yoğunlukları pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Ürünün cinsinden başlayarak, faydalanılan kısımlarına, toplanma zamanına, hatta güneşi görme durumlarına varıncaya değin değişiklikler saptanmıştır. Beni bu konuda en çok şaşırtan bitki Fındık’ tır. Daha yaşken 100 Gramında 1500-2500 mgram C Vitamini barındıran Fındık, olgunlaştıkça C Vitamini bakımından zayıflamakta hatta toplanacağı zaman bu oran sıfıra inmektedir.

İnsan organizmasında üretilemeyen C Vitamini, sebze ve meyvelerde glukoz ve diğer bitkisel ham maddelerden sentezlenerek oluşturulur. Taze olarak tüketilen bitkisel ürünlerden alınarak vücudun gereksinimi karşılanır. Yetişkin normal bir kişideki günlük gereksinim 75 – 100 mgram civarındadır. Buda doğal bir beslenme rejimi uygulandığında rahatlıkla alınabilir. C Vitamini fazlası vücutta tutulmayarak idrar, dışkı ve ter ile atılır. Bunun için birikme olamaz ve yüksek dozları zehirlenme belirtileri göstermez. Günde 1000 mgram 3 -4 ay gibi uzun sürelerde alınması halinde bile herhangi komplikasyona rastlanmamıştır. Hatta bazı yeni görüşlere göre günlük 5000 mgram kadar kullanılmasının bile özellikle kılcal damar cidarlarının korunması, enfeksiyonlara karşı korunma ve doku onarımı için öngörüldüğü bilinmektedir.

Tabii ki C Vitamininden söz edince eksikliği halinde vücutta ortaya çıkan hastalık hallerine de değinmeden geçilmemeli. Uzun süre yeterli oranlarda taze sebze ve meyve yenilememesi durumunda kanda ki Askorbik Asit oranı düşer. Yorgunluk, kesiklik, adele ağrıları, deri altı ve dişeti kanamaları ile kendini belli den Skorbüt adı verilen tablo gelişir. Ancak bu denli eksikliğine ancak uzun süreli deniz yolculukları yapmaları nedeniyle taze yiyeceklerden yoksun kalanlarda, çok uzun geçen kış mevsimi yaşanan bölgelerde ve özellikle sebze ve meyve yememenin yanında dışarıdan da C Vitamini almayanlarda görülebilir. Ancak klinik bulguları bu kadar belirgin olmasa da özellikle kış aylarında yetersiz oranlarda alınan C Vitamini eksikliği toplumumuzda da yaygın şekilde görülmektedir.

Doğal yollarla yeterli C Vitamini alamayan kişilerde sentetik olarak üretilen Askorbik Asit preparatları kullanılmaktadır. Gerek diğer vitaminlerle ve minerallerle birlikte gerekse tek başına C Vitamini içeren pek çok sayıda ilaç piyasalarda bulunmaktadır.

Biz yine konumuz olan Kuşburnu’ na dönelim ve bu harika üründen nasıl yararlanabileceğimiz konusunda da birkaç söz daha edelim.

Not : Resim Kuşburnu bitkisinin çiçekli dalını, meyve ve meyve kesitini göstermektedir.

Eklenen Resimler
 
arodopman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön