View Single Post
Eski 24-06-2010, 22:09   #86
balbay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Eğer ki tenekede tavuk tan şaşırıp pilav yapmaya kalkılırsa, o tarif başka. Teneke de tavuk, klasik düdüklü tencere mantığının uyarlaması. Ama iş bulgur ya da pirinç pilavını da tavuk ya da benzer kümes hayvanları ile pişirmeye gelirse onun usulü başka.

Teneke de tavuk altına ancak sebze konabilir. Zira teneke içerisin deki ısı pilav pişirilmesine uygun değil.

Bir yanda yanan ateşe, pişirilecek her hangi bir et yaslanıp pişirilirken, ya da kuyu kebabı, tandır kebabı, büryan kebabı gibi yöntemler uygulanırken pilav yapılabilir.

Bu pişirme yöntemlerinde ya ateş bir kenardan ete sirayet eder, ya da daha önce tavını almış, yeterince ısınmış, taş yapılar, ateş söndükten sonra, yine düdüklü tencere mantığı ile sebze ve pilavların pişmesine elverişli olur.

Teneke de kümes hayvanlarının pişirilmesi yöntemi çok yenidir. Zira teneke imalatı 1960 lardan sonra ülkemize giren bir teknolojidir.

Ama, yüz yıllardır, uygulanan bir yöntemimiz vardır. Toprak zemine 50-80 cm derinlikde, 30-60 cm çapında bir çukur açılır. Bir kenar da ateş içerisin de çok iri olmayan taşlar iyice ısıtılır.

Daha sonra açılan çukurun ortasına bilek kalınlığını geçmeyen bir dal parçası saplanır.

Isıtılan taşlar çukur tabanına dizilir. Üzerine varsa bez, yoksa geniş yaprak serilir. Üzerine de pişirilecek et, sebze konur. Yine üzerine yaprak kapatılır ve kalan bir kaç sıcak taş konur.

En üst taş kısmının üzeride yaprakla kapatılır ve toprak ile sıvanır.

Dal parçası dikkatlice çıkarılır ve oluşan delikten su ateşte kaynayan sudan dökülür ve deliğin üzeri kapatılır.

30-40 dk sonra doğal düdüklü tencere vasifesi gören bu sistemden muhteşem lezzetle pişmiş et ve sebzeler çıkar.

Komando eğitiminde, hayatta kalma derslerinde, en eski göçer halk kültüründe, Türk kavmince geliştirilmiş bir yöntemdir.

Bir ara vakit bulursam aşama aşama resimleriyle de aktarmak isterim.

Afiyet olsun

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön