Merhaba,
Hidroponik sistemdeki bitkilerim büyümeye devam ediyor ve artık kendi yerlerine sığmıyorlar yakında başka bir yere taşıyacağım(3*6 ebatlarında küçük bir sera için uğraşıyorum)..
PH ölçümünü ph kağıdı ile yapıyorum çok hassas ayarlayamasam bile 6-7 arasında tutmaya çalışıyorum.
EC ölçümü yapamıyorum ancak 30 litrelik sıvı kabına yaklaşık 3-4 günde bir 15-20 litre besinli su ekliyorum(Suyu çok hızlı tükettikleri için besin suyunun tamamıyle değişimini tahminen 15 gunde bir yapıyorum çünkü ekleme yaptığımda zaten sistemdeki su çok azalmış oluyor).
Besin olarak Envor beyden aldığım besin kitini kullanıyorum. 1 litreye 5cc A+ 5cc B karıştırıyorum(bildiğim kadarıyla 2,0 - 2,2 EC civarında oluyor.)
Ancak bazı problemlerle karşılaştım ki bu konuda sizden yardım bekliyorum.
1- Salatalıkların yaprakları sürekli delik delik oluyor ki bunu engelleyemiyorum.
2- Bazı salatalıkların yaprak kenarlarında çok az da olsa kurumalar oluyor.
3- Bazı domates yapraklarım delik delik oluyor bazılarıda yeşil kurt tarafından yenmiş sanırım.(Geçenlerde 4-5 adet yeşil kurt buldum ve onları sistemden temizledim ancak çok zor fark ediliyorlar. Bunlardan kurtulmanın kolay bir yolu varmı? Birde seyrekte olsa çok küçük yeşil böcekler var biraz arştırdım bunlar yaprak bitleri olabilir gibi geldi bana. Ama resmini çekemedim.)
4- Bazı domates fidelerindeki(en üsttekiler) yapraklarda hafif bir kıvrılma oluyor.
5- Eski domates yapraklarının uçlarında kurumalar meydana geliyor.