yazı
yazıyı okudum sevgili dostum;
peşinen hiçbir bilgiyi reddetme eğilimim yoktur. Ancak bu tip teknolojik metinlerle ilgili bir kaç çekincem var.
1. si dünyada bilimsel haberler bizim bildiğimiz gibi işlemez.
Asıl veriler bizlerin ulaşamayacağı kadar özel dergilerde yayınlanırken Magazin dipnotları sıksık ve bazan sponsorları memnun edecek tarzda maksatlı olarak basına yayılır.
izninizle"eski bir kimyager olmanın yanısıra eski bir medya kaçkını olarak haberi başka puntolarla okudum"
Bu haberde bir detaya dikkat çekmek istiyorum.
Haberde anlatılan şey "Solucanlar belli partikül büyüklüğündeki Ağır metallerden etkilenmiyor". diye özetlenebilir.
Araştırmalarda solucanların vücudundan çıkan bazıağır metallerde "değişiklik"!!! gözleniyor. Bu değişiklik onu -ağır metali- sarmalayan ve solucanın vücudunda zarar vermesini engelleyen bir protein.
"dikkat protein bir molekülü saramaz çunku ondan zaten daha büyüktür.ancak bir bağ kurabilir ve bundan tam bu kelimerle bahsedilmiyor".
Dolayısıyla metallerde kimyasal bir değişiklik yok.
Sadece solucanlar kendilerini koruyor. Ustelik bir detaya daha dikkat çekerim. Milimetrenin binde biri partiküllerden bahsediliyor.
Bunlar moleküler seviyede değil. Kimyasal çakıl taşları iriliginde parçacıklar.- yani proteinlerce sarılabilir- Yani topraktaki daha küçük, karmaşık ve çözünmüş maddeler hala solucanları etkileyebilir.
Bu haberde dikkat çekilen şey ağır metalleri sarmalayan protein kılıfının ileride başka amaçlarla kullanılabilecek buluşlara yol açabilme ihtimali...
Yılmaz Erdoğan şiiri gibi oldu....
bu konuda şu akşam yorgunluğunda - ****** ister istemez eksik verilerle-fikrim budur.:=)
Düzenleyen fikirci : 18-06-2010 saat 21:33
Neden: eklemeler
|