Sevgili acemifüsun sardunya tohumlarını mart ayı sonu gibi ekmiştim. Boşalan bir yoğurt kabının alt kısmına bir iki delik açıp dörtte üçünü marketten aldığım torf toprakla doldurdum.Tohumları çok küçük ve ince olduğu için direkt toprağa serpiştirdim ve toprakla üstünü örtmedim.Zaten sulayınca tohumların üstünü toprak örtüyor.Yoğurt kabının kapağını da birkaç yerinden delip hava akışı sağladım ve kapağı kapattım.Yani bir nevi mini sera uygulaması gibi oldu. Sonrasında güneş alan bir camın önüne koydum.Ortalama iki güne bir sulama yaptım.Yaklaşık 2-3 cm boylandıklarında da fideleri şaşırttım.Şu an 7-8 cm boyundalar ama fidelerin başına gelmeyen kalmadı.Önce terasımdaki fırtınada rezil oldular. Sonrada güvercinlerin saldırısına uğradılar.O yüzden ancak 7-8 cm olablildiler.Şaşıttıktan sonra topraklarına az miktar seradan aldığım organik gübreden katmıştım.Gübre fideleri bayağı çoşturdu.Fideleri şaşıttıktan sonra güvercin ve rüzgar riski varsa benim gibi açık alana koyma.Mesela güneş alan bir pencere önü olabilir .
|