View Single Post
Eski 17-06-2010, 10:18   #344
fikirci
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-06-2010
solucandan kompost.

Organik gübre konusunda en büyük açmaz fazla organik atığı nereden bulacağız sorusudur. Sonuçta bir önceki senenin ürünlerinin tüm atıklarını sisteme katsak bile asıl yekün tüketime yollandığı için hep bir açık sorunu olacaktır.

Son yıllarda katı atık işleme tesisilerinde çöpten kompost yapma gibi gariplikler olduğunu biliyoruz. Bu sözde çevreci girişim aslında oldukça büyük riskler taşıyor.

Atık tesislerine kadar diğer zararlı çöplerle beraber gelen organik atıkların sonra nasıl arındırılabildiği hep kafamı karıstırmıştır.

Solucan kompostu ise bu duruma bir alternatif getiriyor. Yani bu tesislerde olayı solucan kompostu şekline getirebilirler.
Yinede atık piller plastikler zehirli sıvılar vs ile beraber hayli yol katetmiş evsel atıkların gübre yapılması halinde eser miktarda bile olsa ağır metaller taşıması muhtemel. İstanbu'lun içme suyunda hep olduğu gibi:=)

Bu halde dev ölçekli solucan kompost tesisilerinde hangi atıklar kullanılacak sorunu ortaya çıkıyor.

kafamı karıştıran bir başka mesele de şu. İzlediğim bir belgeselde Atık kağıtların ince ince doğranarak kompost yapıldığını görmüştüm. Bunu yapanlar Amerikalılar olunca bu israf normal sayılıyor. Ben kağıtların solucanlara verilmesinde iki sakınca görüyorum.

1 kağıt zaten geridönüşümlü bir ürün, gübre yapılmadan kağıt fabrikasına gitmesi daha doğru
2. kağıttaki boyar madde ve kimyasallar hem toprağı hem gübreyi hemde solucanları tehdit edecektir.

Sanırım olay gele gele çöplerin evlerde ayrıştırılması ve buna yönelik kültürün geliştirimesine gelip dayanıyor. Yani gıda artıkları ayrı kağıt ve plastikler ayrı metaller ayrı ve daha tehlikeli çöper ayrı toplanmalı depolanmalı ve geri dönüştürülmeli.
ve bu bile yine daha çok plastik torba daha çok petrol ürünü tüketmeye yol açıyor:=)

Konuyu dağıtmayalım.
Solucanlar gübre fabrikalarına doğal ve ucuz bir çözüm olarak ortaya çıkmış görünüyorlar. Anadoluda her çiftçinin kullanmaadığı 3-5 dönümlük atıl arazisi vardır. Köylülere bu konuyu aktarmadan önce iyice öğrenmek lazım öncelikle.

Aklıma gelmişken.
Solucanların özel kasalarda vs tutulmasıyla saf solucan gübresi elde edilmesi bir yana tarımsal atıkları toprağa gömerek kompost elde etme yönteminde olaya biraz da solucan katmak aslında iyi bir fikir gibi görünüyor.En azından çiftçileri konuya ısındıracak bir adım olabilir.

Düzenleyen fikirci : 17-06-2010 saat 10:20 Neden: imla
fikirci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön